Parlamentul European a aprobat noile reguli privind finantarea si statutul legal ale partidelor politice si ale fundatiilor afiliate
Parlamentul European a aprobat miercuri, 16 aprilie 2014, noile reguli privind finantarea si statutul legal ale partidelor politice si ale fundatiilor afiliate lor, modificari ce urmaresc clarificarea mecanismelor de finantare a acestor entitati si consolidarea caracterului lor european. Partidele vor fi mai atent monitorizate si le vor fi aplicate sanctiuni pentru încalcarea prevederilor, potrivit unui comunicat.
Noile reguli asigura o mai buna transparenta si o mai mare flexibilitate financiara, astfel partidele si fundatiile vor putea sa genereze propriile resurse, pragul donatiilor fiind ridicat la 18.000 euro/donator/an. În cazul donatiilor mai mari de 3.000 de euro, numele donatorului si suma vor fi facute publice, iar între 1.500 si 3.000 euro este necesar consimtamântul acestuia pentru a-i divulga identitatea.
PE si o autoritate independenta vor fi responsabile pentru verificarea respectarii regulilor. Autoritatea va fi desemnata de trei institutii europene si se va asigura ca sunt respectate cerintele privind înregistrarea sau retragerea unui EEUP, dar si cu privire la donatiile si contributiile din fonduri non-EU. În caz de încalcare a regulilor, autoritatea va cere masuri corective sau chiar amenzi. Pe de alta parte, PE se va ocupa de verificarea utilizarii corespunzatoare a fondurilor UE.
Noile modificari nu vor permite unui EEUP sa nominalizeze candidati pentru alegeri nationale sau europene sau sa participe în campanii pentru referendumuri, eliminând astfel posibilitatea finantarii alegerilor nationale sau a referendumurilor.
Noul Regulament va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!