Modificari privind regimul de instrainare a locuintelor obtinute prin ANL

 

Cu privire la dreptul de înstrainare a locuintelor pentru tineri destinate închirierii, au fost aduse modificari la Normele metodologice pentru punerea în aplicarea prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, aprobate prin H.G. nr. 962/2001.

anlModificarile au fost aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 253/2014, publicata în Monitorul Oficial nr. 251/2014.

Cadrul general legal

În forma în vigoare din 26 iulie 2013, la alin. (1) al art. 192 din Normele metodologice este prevazut ca locuintele pentru tineri destinate închirierii, precum si locuintele destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialisti din învatamânt si din sanatate, cu exceptia celor prevazute la art. 151, se pot vinde numai la solicitarea titularilor contractelor de închiriere, în conditiile prevazute la art. 10 din Legea nr. 152/1998, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Doua precizari. Exceptiile prevazute la art. 151 din Norme se refera la:

– procentul stabilit prin hotarâre a Guvernului din numarul total de locuinte pentru tineri destinate închirierii, care fac obiectul proprietatii publice a statului si nu pot fi vândute. Acestea sunt administrate de autoritatile institutiilor din sectorul de aparare nationala, ordine publica, siguranta nationala, autoritatii judecatoresti si administratiei nationale a penitenciarelor si se repartizeaza personalului propriu din domeniile respective, în conditiile legii.

– dreptul de vânzare: potrivit art. 10 din Legea nr. 152/1998, locuintele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite si destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialisti din învatamânt sau sanatate, repartizate în conditiile art. 8 alin. (3) sau ale art. 23, dupa caz, se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, dupa expirarea a minimum un an de închiriere neîntrerupta catre acelasi titular si/sau catre persoana în beneficiul careia s-a continuat închirierea în conditiile legii, fara ca vânzarea sa fie conditionata de vârsta solicitantului.

Modificari privind regimul de înstrainare

În forma modificata a Normelor, în aceste contracte de vânzare se înscriu interdictia de înstrainare a locuintei prin acte între vii pe o perioada de cinci ani de la data dobândirii acesteia, precum si exceptia de aplicare a acesteia, prevazute la art. 10 alin. (2) lit. f) teza finala din Legea nr. 152/1998.

Observam, mai întâi, ca în noua versiune se precizeaza “interdictia de înstrainare”, spre deosebire de forma anterioara în care aparea “clauza de interdictie a înstrainarii”.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie