Leul a implinit 147 de ani

 

Pe 22 aprilie 1867, Leul a fost stabilit ca moneda nationala prin Legea Monetara a României, emisa în timpul lui Carol cel Mare, lege care stabilea ca un Leu este egal cu 100 de bani, banul fiind subdiviziunea Leului, potrivit unui comunicat al ANPCPPSR.

LeulÎn contextul multitudinii de monede aflate în circulatie pe teritoriul tarii la momentul respectiv, s-a facut simtita nevoia de a se trece la moneda unica româneasca, însa demersul a întâmpinat piedici din partea Austriei si a Imperiului Otoman.

Initial au fost puse în circulatie monede subdivizionare leului, de 1, 2, 5 si 10 bani, ulterior fiind emisa si o moneda simbolica din aur de 20 de lei, cu un tiraj de 200 de bucati. Primele monede au fost batute la Birmingham, în Anglia.

În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, monedele de 2, 5, si 20 de lei erau facute din zinc, iar cea de 100 de lei era confectionata din fier placat cu nichel. O data cu venirea la putere a regimului comunist are loc si o denominare, mai exact în 1947, la un raport de un leu la 20.000 lei vechi. Pe durata aceluiasi regim, în 1952, are loc o noua denominare, la un raport de 1 leu la 20 de lei vechi.

Revenirea la valorile democratice a adus o noua emisiune monetara. Astfel, în 1990 este batuta moneda de 10 lei.

Cu ocazia eclipsei solare din 11 august 1999, BNR a emis o bancnota aniversara de 2000 de lei pentru a marca evenimentul. Aceasta a fost si prima bancnota confectionata din ploymer/plastic, material folosit la bancnotele din prezent.

Anul 2005 a adus ultima denominare, leul pierzând patru zerouri. Astfel, a luat nastere Leul Românesc Nou (RON), noua moneda a României. juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie