Guvernul a ajustat cifra de scolarizare conform evolutiei demografice pentru anul 2014-2015

 

Cifrele de scolarizare în învatamântul profesional si postliceal au fost majorate pentru anul 2014-2015, pentru a se asigura scolarizarea în proportie de 100% a elevilor în învatamântul general obligatoriu, iar cifrele pentru învatamântul gimnazial si liceal au scazut, conform evolutiei demografice.

eleviModificarile au fost decise în sedinta de miercuri a Guvernului, prin hotarâre, a anuntat Executivul.

„Actul normativ nu aduce noutati de fond fata de anii scolari/universitari precedenti. S-au efectuat corectii prin majorari ale cifrelor de scolarizare la învatamântul profesional si postliceal, pentru a se asigura scolarizarea în proportie de suta la suta a elevilor în învatamântul general obligatoriu. De asemenea, în concordanta cu evolutia demografica a populatiei de vârsta scolara, s-au scazut cifrele de scolarizare pentru învatamântul gimnazial si liceal (clasa a IX), învatamânt de zi”, se arata într-un comunicat al Guvernului.

Conform proiectului de hotarâre, prezentat în urma cu doua saptamâni, de Ministerul Educatiei, pentru 2014-2015 vor fi aceleasi cifre de scolarizare în învatamântul universitar si postuniversitar, scazând însa cu câte 20.000 cele din învatamântul gimnazial si liceal si crescând cu 30.000 de locuri cele pentru învatamântul profesional si cu 5.000 cele la postliceal.

În documentul citat se arata ca, analizând evolutia demografica si fluxurile de intrari-iesiri ale elevilor din învatamântul preuniversitar, pe niveluri de pregatire, pentru anul scolar 2014-2015 se propune mentinerea cifrei de scolarizare la nivelul anului scolar precedent pentru nivelul de învatamânt prescolar, primar si gimnazial-seral, frecventa redusa si programul „A doua sansa”, pentru locurile din învatamântul liceal seral/frecventa redusa – clasele a IX-a si a XI-a, pentru locurile din învatamântul special (Cap. VII) exclusiv învatamântul profesional, pentru locurile din clasele cu program de arta, sportiv si pentru locurile din cluburile sportive scolare.

Cifra de scolarizare propusa pentru anul universitar 2014-2015 este aceeasi aprobata pentru actualul an universitar, respectiv 62.400 granturi de studiu pentru licenta, care se va repartiza, în conditiile respectarii capacitatii de scolarizare, prin ordin al ministrului Educatiei, 35.600 de granturi de studiu pentru învatamântul universitar de master si 3.000 de granturi de studiu pentru ciclul universitar de doctorat.

Cifra de scolarizare propusa de catre institutiile de învatamânt superior militar pentru anul universitar 2014-2015 sunt: 1.233 pentru licenta, 413 pentru masterat si sase pentru doctorat.

În învatamântul superior mai sunt propuse 4.000 de granturi universitare pentru rezidentiat.

De asemenea, pentru tinerii de origine româna din Republica Moldova, tari învecinate si diaspora, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.705 pentru studii universitare de licenta, 1.070 pentru studii universitare de masterat si 170 pentru studii universitare de doctorat.

Pentru cetatenii straini, conform documentelor bilaterale de cooperare internationala si a unor oferte unilaterale ale statului român, sunt propuse 1.800 de locuri în preuniversitar, 3.520 de locuri în învatamântul superior pentru studii de licenta, 935 pentru masterat si 95 pentru doctorat. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie