Conditiile de angajare ar putea fi modificate

 

Daca potrivit dispozitiilor actuale Codul muncii prevede ca un contract de munca se încheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea, prin propunerea avansata initiatorii prevad sa se precizeze, de la bun început, ca acestea constau în examen sau concurs si perioada de proba. Prin consecinta, se mai propune ca alegerea uneia din aceste modalitati de verificare sa se faca în conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil în statutul de personal – profesional sau disciplinar – si în regulamentul intern, în masura în care legea nu dispune altfel.

interviu angajareConcursul sau examenul, precum si perioada de proba, ar urma sa fie considerate modalitati de verificare de sine statatoare, iar angajarea în munca sa se poata face, de regula, doar prin utilizarea uneia dintre acestea.

Ramân în vigoare dispozitiile care prevad ca informatiile cerute, sub orice forma, de catre angajator persoanei care solicita angajarea cu ocazia verificarii prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum si aptitudinile profesionale.

Ar urma sa ramâna, de asemenea, nemodificat, dreptul angajatorului de a cere informatii în legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile îndeplinite si la durata angajarii si numai cu încunostintarea prealabila a celui în cauza.

Conditiile de angajare în sistemul public: Perioada de proba pentru functii de conducere?

Pentru sectorul privat se propune expres angajarea prin concurs, examen sau prin perioada de proba – daca legea nu prevede altfel. În ce priveste sectorul public, daca în prezent actul normativ prevede încadrarea salariatilor numai prin concurs sau examen, dupa caz, propunerea de modificare introduce si posibilitatea ca, prin exceptie, pentru ocuparea functiilor de conducere, verificarea aptitudinilor profesionale sa se poata realiza prin concurs sau examen si perioada de proba.

Citeste mai dearte pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie