Un proiect pentru combaterea spalarii banilor va fi finantat de Elvetia

 

Elvetia a acordat României o finantare nerambursabila de 2,15 milioane de franci elvetieni pentru un proiect vizând combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, în cadrul unui program de asistenta financiara nerambursabila de 181 milioane franci elvetieni (circa 150 milioane de euro).

Bani intre mainiAcordul de proiect a fost semnat marti, la Bucuresti, de ministrul Finantelor Publice, Ioana Maria Petrescu, si ambasadorul Elvetiei în România, Jean Hubert Lebet, beneficiarul proiectului fiind Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

„Acordul pentru programul de cooperare româno — elvetian, prin care Elvetia pune la dispozitia României o finantare nerambursabila de 181 milioane franci elvetieni, a fost semnat în urma cu patru ani, iar programul a demarat în urma cu trei ani, rezultatele implementarii fiind vizibile în special la proiectele în domeniul energiei, cercetarii, educatiei si promovarii societatii civile”, a declarat ministrul Ioana Maria Petrescu.

Oficialul MFP a precizat ca, la începutul anului 2014, în cadrul acestui acord, a fost lansat programul româno-elvetian pentru IMM-uri, cu o valoare de 20 milioane franci elvetieni, prin care se acorda credite de investitii pentru IMM-uri.

Pâna în prezent, au fost aprobate 280 de credite de investitii pentru IMM-uri, a precizat Petrescu.

Ministrul Finantelor a mentionat ca România a reusit sa contracteze 70 — 71% din fondurile nerambursabile de 181 milioane franci elvetieni, iar restul sumelor pot fi angajate pâna pe 7 decembrie 2014.

„Cooperarea româno-elvetiana este foarte eficienta si nu am întâlnit niciun fel de probleme serioase. România este un partener serios, de încredere si pe care te poti baza”, a declarat ambasadorul Elvetiei la Bucuresti.

Lebet a afirmat ca perspectivele pentru ca Elvetia sa acorde în continuare României asistenta financiara nerambursabila sunt bune, dar nu a avansat alte informatii despre sumele pe care aceasta le-ar putea oferi tarii noastre, dupa finalizarea actualului acord.

Referindu-se la proiectul semnat marti, Thomas Stauffer, seful Biroului Contributiei Elvetiene, a declarat ca lupta împotriva spalarii banilor si finantarii este o prioritate a comunitatii internationale si este esentiala pentru asigurarea unui sistem financiar international stabil si transparent.

Stauffer a mai spus ca legislatia româneasca respecta standardele internationale în domeniu si legislatia armonizata a Uniunii Europene/ UE/.

Proiectul semnat marti este în valoare totala de 2,53 milioane franci elvetieni, din care 2,15 milioane franci elvetieni reprezinta contributia Elvetiei.(AS — autor: Ady Ivascu, editor: Oana Tilica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie