In Romania, un salariu mediu pe economie asigura doar 16 cosuri zilnice – Studiu
Românii îsi pot asigura 16 cosuri zilnice dintr-un câstig salarial mediu net lunar (395 de euro), în timp ce maghiarii si polonezii depasesc 20 de cosuri. Mai saraci decât noi sunt doar bulgarii.
Daca un român cu un salariu mediu net si-ar cheltui toti banii pe mâncare, acesta si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar, pe când un polonez îsi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50, arata un studiu al patronatelor din industria alimentara.
Mai rau decât noi la acest capitol sta doar Bulgaria, unde cu un salariu mediu net lunar populatia îsi poate asigura numai 13 cosuri zilnice.
De exemplu, un român plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cât plateste un polonez. Una dintre explicatiile patronatelor este ca polonezii platesc TVA de doar 5% la carne si preparatele din carne, fata de 24%, cât platim noi.
În acelasi timp, diferenta atât de mare între TVA de la noi si TVA de la vecinii nostri europeni slabeste considerabil competitivitatea producatorilor români. Asta s-a dovedit la începutul anului, când în Ungaria a fost micsorata cota de TVA pentru carnea de porc, de la 27% la 5%.
În Uniunea Europeana, România se afla la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care fata de cel din Marea Britanie este de sase ori mai mic.
Statul ne ia un sfert din cos
„Ce stie românul ca înseamna TVA de 24% pentru carne si pentru produsele din carne este ca statul manânca un sfert din portia lui“, arata patronatele din industria alimentara, care au lansat, saptamâna trecuta, campania „Taie TVA la carne”.
„TVA redusa la carne si la preparatele din carne reduce evaziunea fiscala, descurajeaza importatorii, încurajeaza producatorii autohtoni, creste consumul si îmbunatateste starea de sanatate a românilor“, argumenteaza coalitia patronala care a declansat campania. Din aceasta coalitie fac parte, pentru început, Pro Agro, Uniunea Crescatorilor de Pasari, Romalimenta si Rompan.
„România are sansa sa ajunga, în sfârsit, la un nivel de trai comparabil cu cel din alte state ale Europei. Reducerea TVA la carne si la produsele din carne este o solutie fireasca si civilizata pe care confratii nostri europeni au adoptat-o cu ani în urma. În schimb, România se numara printre tarile cu cea mai mare cota de TVA la carne din Europa. Doar în Danemarca TVA este mai mare decât la noi, respectiv 25%. Un venit redus, ca în tara noastra, combinat cu o cota de TVA disproportionat de mare nu pot duce decât la o putere de cumparare mica si, deci, un nivel de trai scazut“, arata initiatorii campaniei.
Evaziunea a crescut odata cu TVA
Potrivit patronatelor, un alt efect al cresterii TVA a fost escaladarea evaziunii: „În 1998, când TVA a crescut de la 18% la 22%, evaziunea pe acest palier a sarit de la 4,4% din PIB la 8,9%; în 2010, când TVA s-a majorat de la 19% la 24%, evaziunea a ajuns la 9,6% din PIB“. „În mod asemanator, atunci când valoarea TVA a fost redusa, s-a constatat o scadere a evaziunii fiscale. În anul 2000, taxa pe valoarea adaugata a fost micsorata de la 22% la 19%. Evaziunea pe aceasta taxa a plonjat de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB“, conchid patronatele.
Preturile au crescut cu 24%,veniturile – cu 13%
În ultimul trimestru din 2008, când România intra în marea criza economica, veniturile medii ale unei gospodarii erau de 2.319 lei lunar; dupa cinci ani, în trimestrul al patrulea din 2013, veniturile au ajuns la 2.624 de lei, reiese din datele Institutului National de Statistica. Matematic vorbind, cresterea veniturilor a fost de 13,1% între 2008 si 2013, perioada în care media preturilor a crescut cu 24,3%, fapt care arata adevaratele dimensiuni ale scaderii puterii de cumparare a familiilor. Dan Straut, adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!