Presedintele CMR, Vasile Astarastoae a castigat in anul 2011, 20.000 de euro pe luna prin cumularea a cinci functii publice de conducere

 

Înainte de a fi încoltit de procurori si de ANI, seful medicilor din România ar fi avut un venit estimat de 90.000 de lei pe luna, potrivit unor surse juridice, care citeaza o fisa fiscala solicitata de procurorii ieseni. Informatia apare în dosarul prin care Vasile Astarastoae a fost trimis în judecata pentru conflict de interese, la finele saptamânii trecute.

vasile astarastoaeInformatie exploziva descoperita de procurorii ieseni despre presedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), profesorul Vasile Astarastoae. Surse juridice au declarat pentru “Adevarul” ca procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Iasi ar fi solicitat de la Finante fisa fiscala a lui Astarastoae din perioada în care acesta s-ar face vinovat de conflict de interese, respectiv 2011.

Aceleasi surse au mentionat ca, în anul respectiv, venitul lunar al profesorului iesean ar fi fost, în medie, de aproximativ 90.000 de lei, echivalentul a 20.000 de euro Vasile Astarastoae ar fi reusit sa ajunga la aceasta suma colosala prin cumularea a nu mai putin de cinci functii publice de conducere, fapt ce a ajuns în vizorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care l-a declarat incompatibil la finele anului 2011. Veniturile au fost rotunjite cu ajutorul unor contracte de prestari servicii sau de munca în cadrul unor proiecte europene derulate de institutiile pe care Astarastoae le conducea.

Lupta cu inspectorii si procurorii

În 2011, Vasile Astarastoae era sef al CMR, al Colegiului Medicilor din Iasi, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T Popa” din Iasi, presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Institutului de Medicina Legala (IML) din Iasi. În acelasi an în care Astarastoae ar fi câstigat echivalentul a 134 de salarii minime pe economie (plafonul din 2011 era de 670 de lei pe luna), inspectorii de integritate, dar si procurorii anticoruptie, porneau un adevarat razboi împotriva presedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR). Declarat incompatibil de ANI, Astarastoae a renuntat la functiile de conducere de la IML Iasi si a Comisiei de Arbitraj. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi l-a trimis de asemenea în judecata pentru fapte de coruptie referitoarea la trucarea unei licitatii publice finantata din fonduri europene. Procesul se judeca în prezent la Curtea de Apel Suceava.

Saptamâna trecuta, Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Iasi l-a trimis în judecata pe presedintele CMR pentru conflict de interese. Procurorii au retinut ca, în perioada în care Astarastoae era sef peste cinci institutii publice, acesta s-ar fi angajat pe sine în cadrul unor proiecte finantate în proportie majoritara din fonduri europene. Astfel, se arata în rechizitoriul procurorilor ieseni, în 2010, IML Iasi a implementat un proiect cu o valoare de 8,7 milioane de lei. „În cadrul acestui proiect inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de prestari servicii si de munca cu sine însusi, semnând atât la rubrica angajatorului cât si cea a angajatului”, a spus procurorul de caz Adina Bocai de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Iasi.

Astarastoae si-a stabilit salariu lunar de circa 9.000 de lei, însa a semnat cu sine si un contract de prestari servicii pentru 180 de lei pe ora, 20 de ore pe saptamâna, timp de trei ani. În paralel, seful CMR a fost angajat si în cadrul unor proiecte europene derulate de UMF Iasi. În cazul acelora nu a fost trimis în judecata întrucât contractele de munca sau de prestari servicii erau semnate de o subalterna de a sa, director administrativ al institutiei. Ieri, profesorul Vasile Astarastoae nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Averea lui Astarastoae

Potrivit ultimei declaratii de avere a lui Vasile Astarastoae, cea aferenta anului fiscal din 2012, presedintele CMR detine doua apartamente în Iasi si nu are terenuri sau masina. Sta foarte bine însa în ceea ce priveste conturile bancare, patru la numar, cu un total de aproape 300.000 de lei. În anul în care potrivit fisei fiscale ar fi avut venituri de 90.000 de lei de luna, din declaratia sa de avere reiese ca suma ar fi fost de trei ori mai mica. Si în 2012, dupa ce a renuntat la o câteva functii de conducere, Astarastoae a avut un venit mare, aproximativ 388.000 de lei. Ionut Benea, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie