Holcim si Lafarge ar putea vinde active pentru finalizarea fuziunii

 

Holcim si Lafarge, cei mai mari producatori de ciment la nivel mondial, ar putea vinde, pentru finalizarea cu succes a fuziunii de 40 de miliarde de dolari convenite recent, active cu profituri de aproximativ 1 miliard de dolari, din care doua treimi din Europa, iar restul posibil din SUA si Canada.

holcim romaniaActivele respective urmeaza sa fie vândute pentru ca cei doi producatori de ciment sa poata obtine acordul autoritatilor de reglementare din regiunile unde îsi desfasoara operatiunile, relateaza Bloomberg.

Ambele companii au capacitati de productie importante si care se suprapun în Europa în tari precum Franta, Germania, Spania, Cehia, România si Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar.

Fabricile de ciment din America de Nord ar putea atrage interesul unor producatori din Europa precum HeidelbergCement si Titan Cement, dar si a grupului mexican Cemex, potrivit Susquehanna International Group.

Compania irlandeza CRH, care realizeaza jumatate din vânzari în Statele Unite, este un alt posibil cumparator, anticipeaza Thompson Research Group.

În cazul fabricilor de materiale agregate, între posibilii cumparatori se afla Vulcan Materials si Martin Marietta Materials, dar si fonduri private de investitii.

„Unele dintre aceste active sunt de prima calitate, care nu sunt scoase prea des la vânzare, astfel ca aproape toata lumea din industria de profil se va gândi daca sa cumpere. Aceasta fuziune poate avea capacitatea sa schimbe jocurile”, a declarat Ian Osburn, analisat la Cantor Fitzgerald în Loondra.

Grupul elvetian Holcim si Lafarge, din Franta, ambele cu operatiuni în România, au convenit la începutul acestei luni o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vânzarea de active, mai ales în Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare. Tranzactia este evaluata la circa 29 de miliarde de euro (40 de miliarde de dolari), incluzând si datoriile nete.

Grupul rezultat în urma fuziunii se va numit Lafarge Holcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atât de conducerea Lafarge, cât si de cea a Holcim.

În vederea obtinerii acordului autoritatilor de reglementare, cele doua companii intentioneaza sa vânda active generatoare a 10%-15% din profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere si amortizare, care echivaleaza potrivit Holcim cu circa un miliard de dolari.

Pe lânga vânzarile de active în Europa, companiile ar putea renunta la active din Canada, Statele Unite, Brazilia, India si China, a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va conduce noul grup.

Activele care ar urma sa fie vândute ar putea valora aproximativ 7 miliarde de euro.

Un reprezentant al Holcim a refuzat sa comenteze pe tema vânzarilor de active.

„Toate activele noastre sunt de foarte buna calitate, conduse de echipe de înalta calificare”, a declarat Lafond la o conferinta cu analistii, din 7 aprilie.

Reprezentantii Cemex, Titan, CRH si Martin Marietta nu au putut fi contactati, iar un reprezentant al Vulcan a refuzat sa comenteze.

În Statele Unite, Lafarge si Holcim au o cota de piata combinata de 27%, potrivit IBISWorld.

Grupul format prin fuziune va depasi Cemex, lider în prezent cu o cota de piata de 21%.

„Cele mai multe suprapuneri de operatiuni ale Holcim si Lafarge în SUA sunt pe piata cimentului. Acolo se va concentra atentia autoritatilor de reglementare”, a spus Ted Grace, analist la Susquehanna în Boston.

Holcim a obtinut anul trecut aproape 16% din venituri în America de Nord, iar Lafarge 21%, potrivit datelor Bloomberg.

Holcim ar putea vinde o fabrica de ciment în Michigan, iar Lafarge o fabrica în Ohio, considera Kathryn Thompson, director general al Thompson Research în Nashville, Tennessee.

Una dintre companiile interesate sa cumpere ar putea fi compania irlandeza CRH, al treilea mare producator de materiale agregat si betoane din SUA, întrucât desfasoara operatiuni în acele state.

Alti posibili ofertanti sunt HeidelbergCement si Cemex, dar si Titan Cement din Grecia si Buzzi Unicem din Italia.

Unele companii ar putea sa nu poata cumpara activele respective având în vedere ca pe piata americana HeidelbergCement si Cemex sunt la fel de mari daca nu mai mari decât Lafarge si Holcim, a aratat Elizabeth Collins, analist la Morningstar în Chicago.

Atât Holcim cât si Lafarge au facut achizitii costisitoare înaintea crizei financiare, în urma carora au acumulat datorii semnificative. Holcim are în prezent 71.000 de angajati în 70 de tari, iar Lafarge 65.000 de angajati în 64 de tari.

Holcim România detine doua fabrici de ciment, în Câmpulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment în Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.

Lafarge are operatiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzari, dar si al betoanelor si agregatelor.

Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din România este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement. Anca Dumitrescu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie