Energy Holding, Alpiq si EFT au pierdut primele locuri in topul traderilor de curent

 

Energy Holding, Alpiq sau EFT nu mai sunt cei mai importanti actori de pe piata furnizarii de energie electrica în regim concurential, odata ce au pierdut contractele bilaterale cu Hidroelectrica. În top a urcat Electrica Furnizare.

curentTraderii de energie cunoscuti sub denumire de „baieti destepti” au pierdut din importanta pe care o aveau în piata concurentiala. Daca pâna în 2012, acestia detineau „felii” importante de piata, în principal datorita contractelor bilaterale cu Hidroelectrica si Nuclearelectrica, acum trebuie sa joace doar în piata. Prin urmare, li s-a redus cota.

Astfel, potrivit raportului de piata ANRE pe anul trecut, nume „grele” precum Energy Holding sau Alpiq detin doar 2,9%, respectiv 1,7%, de unde, în anii trecuti, cota acestor doi furnizori trecea de 10%. Contractele cu „baietii destepti”, dintre care cele mai mari erau chiar cu Energy Holding si Alpiq, au fost denuntate

Pe primul loc în topul furnizorilor de pe piata libera este Alro Slatina, cu o cota de piata de 12,07%. Acesta este însa un caz special, pentru ca-si furnizeaza doar siesi, combinatul din Slatina fiind cel mai mare consumator de curent din tara, cu 7% din consumul total.

Facând exceptie de Alro, cel mai mare furnizor concurential este compania de stat Electrica Furnizare, cu 11,2% din piata. Aceasta companie este si cel mai mare furnizor de pe piata reglementata, cu 36% cota. Alimenteaza Transilvania si nordul Munteniei.

Al doilea cel mai mare furnizor de pe piata concurentala este Tinmar-Ind. Compania detinuta de discretul om de afaceri Augustin Oancea detine o cota de piata de 8,4%, nu a fost niciodata abonata la contractele Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, este singurul furnizor pentru Metrorex si are afaceri totale de peste 400 de milioane de euro. Vinde si cumpara energie în majoritatea statelor din Estul Europei, dar si în Austria si Germania.

Alti furnizori cu o cota de piata în jurul a 5% sunt OMV Petrom, Repower Furnizare, EFT Romania sau ArcelroMittal Galati.

Clientii alimentati în regim concurential au avut, anul trecut, un consum total de 24 TWh de energie electrica. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie