Ministerul Economiei a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi

 

Ministerul Economiei a lansat spre dezbatere publica, in perioada 17 – 27 aprilie, proiectul de Hotarare pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

certificat-verde“Am elaborat acest proiect de Hotarare la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a facut publice noile orientari in domeniu. Mentinerea competitivitatii industriei locale este un angajament asumat de Guvernul Romaniei deoarece activitatea companiilor energointensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat si locurile de munca create. Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numara: punerea in aplicare a unor masuri de crestere a eficientei energetice; mentinerea locurilor de munca pe durata schemei; incheierea de parteneriate cu institutiile de invatamant pentru cresterea pregatirii profesionale si atragerea de personal calificat. Este important sa cream conditiile pastrarii activitatii industriei locale si, mai mult, sa avem perspectiva pregatirii fortei de munca calificate”, a declarat Constantin Nita, Ministrul Economiei.

Proiectul de Hotarare are la baza principiile enuntate in documentul elaborat de Comisia Europeana – „Orientari privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014-2020?. Proiectul prevede exceptarea partiala a industriei energointensive de la contributia aferenta promovarii resurselor regenerabile de energie. Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro intensitatea operatorilor economici:

85% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%
60% in cazul unei electro intensitati de 10-20%
40% in cazul unei electro intensitati de 5-10%.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica ulterior aprobarii acesteia de catre COM.

Industria energointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este si cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect aproximativ 1.500.000. infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie