Ministerul de Externe: Numarul sectiilor de vot din Moldova si Spania pentru alegerile europarlamentare a fost dublat

 

Numarul sectiilor de votare din strainatate pentru alegerile europarlamentare a ramas la fel ca în 2009, fiind dublat numarul celor din Moldova – de la 4 la 8 – si din Spania – de la 9 la 18, în timp ce în SUA au ramas 5 sectii de vot, fata de 19, la precedentele euroalegeri.

indicator spre sectia de votareMAE a anuntat, vineri, ca numarul sectiilor de votare din strainatate pentru alegerile europarlamentare din 25 mai este de 190, la fel ca la scrutinul din 2009.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ministerul de Externe a precizat ca sectiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice si consulare ale României, în sediile institutelor culturale din strainatate, precum si în teatrele de operatiuni din Afganistan.

Fata de 2009, când în Republica Moldova au fost organizate 4 sectii de vot – toate la Chisinau, pentru scrutinul din 25 mai numarul a fost dublat. Pe lânga cele patru sectii din capitala R. Moldova, vor mai functiona alte patru: la Cahul, Ungheni si doua la Balti. Si numarul sectiilor din Spania – unde se afla o importanta comunitate româneasca – a fost dublat: de la 9 la 18. În 2009, cele 9 sectii au fost deschise la Madrid, Bilbao, Ciudad Real, Almeria, Barcelona, Zaragoza, Sevilla, Castellon de la Plana si Alcala de Henares. La europarlamentarele de anul acesta, românii din Spania vor putea vota la patru sectii din Madrid si la câte doua la Sevilla, Barcelona, Bilbao, Zaragoza, Ciudad Real, Almeria si Castellon de la Plana.

În Italia, în schimb, unde se afla o alta comunitate importanta de români, vor fi 15 sectii, fata de 16 în 2009.

Cea mai mare scadere a numarului de sectii este în SUA, de la 19 la 5: Washington, Chicago, Los Angeles si doua la New York.

În Belgia a crescut numarul sectiilor de la 3 la 5, dar toate vor fi deschise la Bruxelles, fata de 2009 când au fost la Bruxelles, Liege si Anvers.

În Franta, numarul a scazut de la 9 la 6, fiind concentrate în 4 orase: Paris si Strasbourg, câte 2, Marsilia si Lyon. În 2009, sectiile au functionat la Paris, Nantes, Bourdeaux, Brest, Lyon, Marsilia, Nisa, Toulouse si Strasbourg. O concentrare se observa si în Germania, unde vor fi trei sectii la Berlin si câte una la Bonn si München, fata de 2009 când au fost la Berlin, Hamburg, Bonn, München si Stuttgart.

În Austria vor fi trei sectii de vot la Viena, fata de una singura în 2009, în timp ce în Malta si San Marino nu se va mai putea vota.

În Israel toate cele trei sectii de vot sunt concentrate la Tel Aviv, fata de Tel Aviv, Haifa si Ierusalim, în 2009.

Potrivit listei publicate de MAE, în Serbia vor fi patru sectii de vot, la Belgrad, Vârset, Zajecar si Pristina.

În ceea ce priveste teatrele de operatiuni, în Afganistan sunt cinci sectii de vot, la Kabul, Kandahar si la bazele Shank, Apache si Mescall. În 2009 au fost trei sectii, la Kabul, Kandahar si Zabul.

În Irak vor fi doua sectii, la Bagdad si Erbil, fata de una în 2009, la Tallil.

În 2009, la filialele ICR din strainatate au functionat doua sectii de vot, la Viena si Londra. Pentru europarlamentare din mai, vor fi deschise 18 sectii de vot la filialele ICR din Viena, Bruxelles, Praga, Berlin, Tel Aviv, Chisinau, Varsovia, Lisabona, Madrid, New York, Stockholm, Istanbul, Budapesta, doua sectii la ICR Londra, doua sectii la ICR Roma si una la ICR Venetia.

MAE precizeaza ca lista finala a sectiilor de votare a fost omologata pe baza experientei anterioare în organizarea alegerilor europarlamentare, respectiv a numarului de alegatori înregistrat la scrutinele din 2007 si 2009. De asemenea, Ministerul de Externe reaminteste ca la europarlamentare cetatenii români din strainatate pot opta pentru exercitarea dreptului de vot pentru alegerea reprezentantilor tarii de resedinta în Parlamentul European. Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie