Curtea Constitutionala: Masura de siguranta a confiscarii extinse este o norma de drept penal material
În Monitorul Oficial nr. 273/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 78/2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1182 alin. (2) lit. a) din Codul penal din 1969.
În motivare se precizeaza ca: ”Masura de siguranta a confiscarii extinse este o norma de drept penal material.
Cât priveste institutia confiscarii extinse care nu este altceva decât o varietate a masurii de siguranta a confiscarii, Curtea constata ca aceasta institutie a fost introdusa în legislatia româna prin Legea nr. 63/2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al României si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata în MO nr. 258/2012, lege care transpune în legislatia nationala art. 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI a Consiliului din 24 februarie 2005 privind confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor având legatura cu infractiunea, publicata în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 68 din 15 martie 2005. De altfel, în Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si catre Consiliul Uniunii Europene privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare si verificare, dat publicitatii în luna iulie 2011, se recomanda ca în sfera luptei împotriva coruptiei tara noastra sa dovedeasca rezultate convingatoare în recuperarea produselor infractiunii, urmând cele mai bune practici din alte state membre ale Uniunii Europene si adoptând o noua lege privind confiscarea extinsa.
Prin urmare, analiza Curtii Constitutionale va avea ca punct de plecare sustinerile autorilor exceptiei potrivit carora dispozitiile art. 1182 alin. (2) lit. a) din Codul penal din 1969 afecteaza principiul aplicarii legii penale mai favorabile si egalitatea cetatenilor în fata legii prin aceea ca retroactiveaza, fiind aplicabile discriminator faptelor savârsite sub imperiul legii vechi.
Astfel, Curtea constata ca prin efectele sale confiscarea extinsa, asa cum s-a aratat mai sus, desi nu este conditionata de raspunderea penala, presupune o legatura indisolubila cu infractiunea. Drept urmare, apare ca o cauza de înlaturare a unei stari de pericol si de preîntâmpinare a savârsirii unor alte fapte penale.
Analizând continutul întregii reglementari referitoare la confiscarea extinsa din Codul penal, Curtea constata ca principiul legii penale mai favorabile este aplicabil inclusiv acestei institutii.
În ceea ce priveste principiul egalitatii în fata legii a cetatenilor, Curtea constata ca este posibil ca un coautor sa fie definitiv judecat sub imperiul legii vechi si, pe cale de consecinta, sa nu se dispuna luarea masurii de siguranta a confiscarii extinse, pe când cu privire la celalalt coautor, care se afla înca în faza procedurilor judiciare, sa se dispuna o astfel de masura. Drept urmare, în masura în care nu ar fi opozabila legea penala mai favorabila, acesta din urma ar fi discriminat sub aspectul tratamentului juridic fara nicio justificare obiectiva si rezonabila fata de primul.
Altfel spus, dispozitiile referitoare la confiscarea extinsa sunt constitutionale în masura în care se aplica numai faptelor savârsite sub imperiul noii solutii legislative care a intervenit de la momentul intrarii în vigoare a Legii nr. 63/2012, respectiv, 22 aprilie 2012.
În concluzie, Curtea constata ca normele legale criticate sunt constitutionale în masura în care nu împiedica aplicarea legii penale mai favorabile faptelor savârsite sub imperiul legii vechi”.
Pentru considerentele expuse, Curtea Constitutionala decide:
1. Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca prevederile art. 1182 alin. (2) lit. a) din Codul penaldin 1969 sunt constitutionale, în masura în care permit aplicarea legii penale mai favorabile. Mihail Boldea, juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!