Asociatiile pentru protectia consumatorilor denunta intentia Parlamentului de a modifica legea privind clauzele abuzive
Asociatiile de protectia consumatorilor anunta ca se opun modificarii legii 193/2000 în Parlament într-o forma favorabila bancherilor.
Mai multe asociatii pentru protectia consumatorilor denunta intentia Parlamentului de a modifica legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori.
Un proiect de lege din Parlament propune modificarea legii clauzelor abuzive într-o forma favorabila bancherilor. Proiectul, initiat de deputati ai PSD si UNPR în septembrie 2013, a trecut deja de Senat, cu amendamente depuse de Asociatia Româna a Bancilor (ARB) si se afla în dezbatere la Camera deputatilor.
Proiectul pentru modificarea legii 193/2000 spune ca instantele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se refera la pretul contractelor – în cazul contractelor bancare, asta înseamna dobânzi si comisioane -, ca actiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi initiate doar de catre presedintele ANPC în timp ce drepturile asociatiilor vor fi limitate drastic. Oricum, actiunile ANPC nu ar mai avea un impact atât de puternic, din moment ce deciziile instantei privind clauzele abuzive vor fi aplicabile doar contractului suspus judecatii.
De asemenea, toti consumatorii care vor sa dea banca în judecata vor trebui sa vina la Bucuresti, la tribunalul specializat, chiar daca locuiesc în alta parte a tarii. Totodata, conditiile în care o clauza va putea fi declarata abuziva sunt înasprite, fiind necesara analiza cumulativa a mai multor criterii, iar hotarârile vor avea efect doar pentru viitor, astfel ca cei pagubiti nu îsi vor putea recupera banii platiti pâna la momentul initierii unei actiuni. Citeste mai multe despre modificarile propuse aici.
Initiativa legislativa a fost înregistrata în Parlament cu câteva saptamâni înainte ca legea 193/2000 privind clauzele abuzive sa fie modificata de prevederile noului Cod de procedura civila, prin care au fost transpuse integral prevederile Directivei europene 93/13/CEE si care ofera posibilitatea eliminarii clauzelor abuzive din toate contractele profesinistului care le utilizeaza.
Parlamentarii contactati de ECONOMICA.NET au dat din colt în colt si s-au declarat contrariati de modificarile aduse de colegii senatori, desi nici draftul initial pe care si-au pus semnatura nu e tocmai kosher, din moment ce contine prevederi nefavorabile consumatorilor.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC – România), Asociatia de Consiliere a Clientilor Bancari si a Asiguratilor din România (ACCBAR), Asistenta pentru Consumatori (AC) si Asociatia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) si Asociatia Parakletos au luat pozitie fata de modificarea acestei legi.
„Este greu de înteles pentru noi cum s-a ajuns la un rezultat profund inechitabil pentru consumatorii români si contrar spiritului si literei legislatiei si jurisprudentei comunitare”, a declarat Costel Stanciu, Presedinte APC-România.
APC sustine ca proiectul de lege lezeaza interesele consumatorilor este în contradictie cu directiva 93/13 si cu jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
„Adoptarea acestui proiect, în forma care a fost transmisa catre Camera Deputatilor, pe lânga faptul ca va diminua gradul de protectie oferit consumatorilor prin Legea nr. 193/2000 în forma actuala, va fi de natura a da nastere unor abuzuri împotriva acestora si nu va oferi, asa cum este mentionat în art. 6 si 7 din Directiva 93/13/CEE, mijloacele eficiente pentru a se asigura ca aceste clauze abuzive nu sunt aplicate în continuare si nu afecteaza consumatorii, în plus va duce, cel mai probabil, la initierea procedurii de infringement împotriva României, în fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene”, sustin cei de la APC.
Citeste mai dearte pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!