Conditiile si etapele desfasurarii sedintei de informare privind avantajele medierii de catre mediatorii autorizati

 

Consiliul de Mediere a adoptat in sedinta din 29.03.2014 un Regulament ce prevede expres conditiile si pasii desfasurarii sedintei de informare privind avantajele medierii de catre mediatorii autorizati.

mediereRegulamentul exista pana acum sub forma unui Ghid. Sub forma de Ghid mediatorii se puteau orienta dupa prevederile sale, aplicand procedurile pe care le considerau oportune. In noua formula, Regulamentul este obligatoriu pentru fiecare mediator autorizat si activ.

Asadar respectarea conditiilor impuse prin Regulament pentru desfasurarea sedintei de informare si eliberarea Certificatului de informare privind medierea ori a Procesului Verbal de Neparcurgere a sedintei de informare, in urma parcurgerii procedurilor preliminare procesului de mediere pe fond, este obligatorie si pasibila de sanctiuni pentru mediatori.

Conform Art. 39 (1) din Legea Medierii, sanctiunile disciplinare se aplica in raport cu gravitatea abaterii si consta in: a) observatie scrisa
b) amenda de la 50 lei (RON) la 500 lei (RON);
c) suspendarea din calitatea de mediator, pe o durata de la o luna la 6 luni;
d) incetarea calitatii de mediator.
(2) Limitele amenzii prevazute la alin. (1) lit. b) se actualizeaza periodic de catre Consiliul de mediere, in functie de rata inflatiei.

Regulamentul vine ca o completare la Legea Medierii, mai concret la art 2 din Legea 192/2006. In acest articol se face vorbire de obligativitatea unei sedinte la mediator in cazurile prevazute la art 60 indice 1 din lege, obligatia mediatorului de a invita toate partile din conflict la sedinta de mediere conform art 43 din aceeasi lege, si actele care se vor emite de catre mediatorul care realizeaza informarea.

Practic Regulamentul adoptat recent de Consiliul de Mediere completeaza cadrul procedural pentru mediatori, fiind emis pe baza diferentelor de interpretare, aplicare si desfasurare a sedintelor de informare privind medierea.

Adoptarea Regulamentului vine pe fondul discutiilor dintre Consiliul de Mediere, Ministerul Justitiei si CSM, discutii ce vizeaza uniformizarea pe cat posibil a procedurilor, formei si continutului actelor emise de mediatori in cazul sedintei de informare.

Vezi aici Hotararea Consiliului de Mediere nr 09/29.03.2014

Mediator Dorin Ilie, blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie