Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul vicepresedinte al ANRP, Catalin Dumitru, pentru luare de mita si spalare de bani

 

Fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Catalin Dumitru a fost trimis în judecata de procurorii DNA Oradea, în stare de arest preventiv, pentru savârsirea infractiunilor de luare de mita si spalare de bani, dupa ce a primit o mita de un milion de euro în legatura cu un dosar de despagubire.

dnaDe asemenea, au fost trimisi în judecata Catalin Alexandru Radulescu Dumitru (fiul lui Catalin Dumitru), Michael Muresan, Daniel Marin Bran si Vasile Nicolae Dragos.

Potrivit unui comunicat al DNA, în toamna anului 2012, Daniel Bran, amic al afaceristului Michael Muresan, cunoscând ca acesta din urma are pe rolul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor un dosar de despagubire care stagneaza, s-ar fi prevalat de influenta pe care o avea asupra lui Catalin Dumitru, promitând ca ar putea sa intervina pe lânga acesta sa-l determine sa-si încalce atributiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care Michael Muresan le avea în derulare cu ANRP.

Procurorii sustin ca influenta de care s-ar fi prevalat Daniel Bran în fata lui Michael Muresan a fost una reala, deoarece Daniel Bran si Catalin Dumitru erau colegi de partid.

Mai mult, Daniel Bran a facut parte în cursul anului 2012 din staff-ul de consilieri personali ai presedintelui acelui partid politic, pozitie cu care se lauda în cercurile de apropiati.

Pe de alta parte, fiind în relatii de prietenie cu Daniel Bran, inculpatul Vasile Nicolae Dragos l-ar fi însotit pe acesta si pe Michael Muresan la aproape toate întâlnirile si discutiile avute de cei doi cu vicepresedintele ANRP, la unele dintre acestea pe post de sofer, iar la altele ca participant activ.

Astfel, cunoscând ca Michael Muresan ar fi interesat sa nu i se mai puna „piedici” de catre ANRP si CCSD în legatura cu o procedura de executare silita într-un dosar de despagubire în valoare de 5,2 milioane euro, Catalin Dumitru i-a pretins suma de 1.000.000 euro pentru a-si încalca atributiile de serviciu legate de dosarele de despagubire aflate pe rolul ANRP.

De asemenea, de pe urma traficarii influentei ar fi profitat si Vasile Dragos, care, complice fiind cu Daniel Bran, dar si pentru pastrarea tacerii, ar fi primit si el de la Michael Muresan o suma importanta de bani.

În baza unei întelegeri prestabilite, în data de 13 mai 2013 Michael Muresan a retras dintr-un cont bancar suma de 5.292.228 lei (1.219.000 euro) si s-a deplasat, însotit de Daniel Bran, în parcarea unui mall din Bucuresti, unde era asteptat de Radulescu Dumitru, fiul vicepresedintelui ANRP.

Michael Muresan avea într-o geanta echivalentul în lei a sumei de 1.000.000 euro, geanta pe care a plasat-o pe bancheta din spate a masinii lui Radulescu Dumitru.

A doua zi, pe 14 mai 2013, Michael Dumitru a transferat 775.000 lei în favoarea tatalui lui Daniel Bran si 730.000 lei în favoarea sotiei inculpatului Vasile Dragos.

DNA sustine ca aceste transferuri bancare au fost mascate de Michael Muresan, prin încheierea în data de 14 mai 2013 a unui act intitulat „Împrumut pe un an de zile”, în care ar fi consemnat în fals ca l-ar fi împrumutat pe tatal lui Daniel Bran cu suma de 2.200.000 lei (500.000 euro) din care 775.000 lei virata în contul deschis la o banca, iar diferenta cash împrumutatului.

La fel a procedat si în cazul inculpatului Vasile Dragos. Michael Muresan a întocmit în fals doua înscrisuri olografe, intitulate „Contract de Împrumut”, în care ar fi consemnat în fals ca l-ar fi împrumutat pe acesta cu suma de 1.500.000 lei (340.000 euro), din care suma de 730.000 lei virata în contul sotiei acestuia, iar diferenta de 770.000 lei direct în mâna împrumutatului.

La data de 26 iulie 2013, Michael Muresan, având convingerea ca a obtinut de la ANRP suma de 5.213.222 euro, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor, ar fi cumparat prin intermediul unei societati comerciale o proprietate imobiliara situata în Satu Mare, cu suma de 1.777.105 lei (400.000 euro) precum si un autoturism de lux, în valoare de 80.000 euro.

În mod similar ar fi procedat si Catalin Dumitru, care a cumparat trei apartamente în Bucuresti si 3 autoturisme de lux, pentru cei trei fii ai sai.

În cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ale inculpatilor.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Oradea, cu propunerea de a se mentine arestarea preventiva a inculpatilor Michael Muresan, Catalin Dumitru si Radulescu Dumitru.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie