Parlamentul European a adoptat proiectul potrivit caruia drepturile la pensie pot fi transferate in alt stat membru UE

 

Lucratorii UE care se muta în alt stat membru vor putea sa îsi transfere toate drepturile la pensie, datorita unei propuneri legislative adoptate de Parlament marti. Aceasta urmeaza a fi aprobata formal de Consiliul de Ministri.

parlament-ue„Textul aduce o îmbunatatire reala a situatiei multor lucratori. Este un mare pas înainte pentru libertatea de miscare a lucratorilor si un impuls dat Europei sociale”, a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL), adaugând ca „o pensie buna este o necesitate, în contextul în care speranta de viata a europenilor a crescut”.

Drepturi de pensie depline

Legislatia actuala UE prevede ca lucratorii care se muta în alt stat membru nu îsi vor pierde drepturile statutorii la pensie, adica cele oferite de stat.

Nu exista însa reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, finantate sau co-finantate de angajatori, asadar oamenii care se muta între statele membre risca sa îsi piarda drepturile achizitionate în decursul unei perioade, daca aceasta nu este considerata suficient de lunga de catre statul în care se muta.

Maximum trei ani pentru a fi eligibil

Conform noii legislatii, perioada de subscriere, adica perioada de apartenenta activa la o schema de pensii, necesara pentru ca o persoana sa îsi pastreze drepturile la pensie suplimentara nu trebuie sa fie mai lunga de trei ani.

Deputatii au inclus o clauza care prevede ca lucratorii transfrontalieri trebuie sa beneficieze de acelasi nivel de protectie conform noii directive, pe care statele membre trebuie sa o puna în aplicare în rastimp de patru ani.

Ce urmeaza

Legislatia trebuie sa fie acum aprobata formal de Consiliul de Ministri.

Background

Propunerea legislativa a fost depusa de Comisia Europeana în 2005 si revizuita în 2007. Prima lectura a Parlamentului a avut loc în 2007, apoi propunerea a fost blocata de Consiliu timp de sase ani, din cauza divergentelor între schemele de pensii ale statelor membre si a necesitatii unui vot în unanimitate. Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona a însemnat ca textul poate fi supus la un vot prin majoritate calificata, ceea ce a permis reluarea negocierilor si încheierea unui acord între Parlament si statele membre, aprobat de deputati marti. europarl.europa.eu

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie