Inspectia Judiciara, sesizata de ANI in cazul judecatorului care a decis ca Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare

 

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Inspectia Judiciara din CSM cu privire la conduita judecatorului de la Tribunalul Bucuresti care a decis ca Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, oficiali din IJ.

inspectia judiciaraPotrivit sursei citate, în cazul sesizarii ANI va fi verificat modul în care a decurs procesul din 4 aprilie de la Tribunalul Bucuresti, pentru a se stabili daca judecatorul a savârsit vreo abatere disciplinara.

„S-a înregistrat astazi (miercuri, n.r.) si va fi repartizata în sistem aleatoriu unui inspector. Vor fi facute verificari prealabile în legatura cu aspecte vizând modul în care s-a luat decizia si se va stabili daca sunt indicii ale savârsirii unei abateri disciplinare de catre judecatorul de caz”, au precizat sursele citate, pentru MEDIAFAX.

Raportul întocmit de Inspectia Juridiara va fi înaintat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide daca îsi va însusi sau nu concluziile acestuia.

Judecatoarea Camelia Maria Ilie, de la Tribunalul Bucuresti, a admis, în 5 aprilie, contestatia lui Mircea Diaconu privind candidatura acestuia ca independent la alegerile europarlamentare.

Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care în 9 aprilie a mentinut hotarârea Tribunalului Capitalei.

Judecatoarea Camelia Maria Ilie a aratat, în motivarea deciziei privind candidatura lui Mircea Diaconu, ca acesta are „vocatia legala incontestabila” de a ocupa functia de europarlamentar, aratând totodata ca legea privind integritatea în exercitarea functiilor si demnitatilor publice nu poate fi asociata legii penale.

Potrivit motivarii, prin Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii Agentiei Nationale de Integritate, legiuitorul a îngaduit unei persoane fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate sa ocupe functii alese, între care si calitatea de membru din partea României în Parlamentul European, pe perioada celor trei ani, nu însa si functii numite.

„În aceste conditii, întrucât candidatura contestatorului Diaconu Mircea vizeaza functia de europarlamentar, functie în mod evident integrata functiilor eligibile, nu este incidenta interdictia invocata de catre BEC prin decizie, drept urmare, contestatorul Diaconu Mircea are vocatia legala incontestabila de ocupa functia de europarlamentar”, a notat judecatoarea în motivare.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie