Camera Deputatilor a adoptat Noul Cod al Insolventei
Perioada de insolventa a unei firme va fi de trei ani si va putea fi prelungita inca un an de zile, se arata in Noul Cod al Insolventei care a fost adoptat recent de Camera Deputatilor. Initial, Noul Cod al Insolventei a intrat in vigoare anul trecut, printr-o Ordonata de Urgenta, dar aceasta a fost declarata neconstitutionala. Astfel, noile reglementari privind insolventa au fost trimise spre dezbatere Parlamentului, sub forma unui proiect de lege, care a fost aprobat ieri de deputati. Conform acestui document, au fost modificate mai multe aspecte privind insolventa.
Noul proiect de lege privind insolventa a fost adoptat, pe 15 aprilie, de Camera Deputatilor, care este camera decizionala in acest caz, cu 212 de voturi pentru, 111 impotriva si 8 abtineri. In plus, proiectul adoptat de catre deputati reprezinta o modificare a OUG nr. 91/2013 care a intrat in vigoare pe 25 octombrie 2013, dar care a fost declarata neconstitutionala, incepand cu 1 noiembrie 2013. Mai multe despre aceasta situatie puteti citi aici. Astfel, in prezent, insolventa firmelor se face conform Legii nr. 85/2006.
Conform Noului Cod al insolventei, planul de reorganizare al unei firme aflate in insolventa va fi de trei ani de zile si nu un an asa cum se preciza in OUG nr. 91/2013. In plus, dupa prelungirea acestuia, durata maxima poate fi de 4 ani de la confirmarea initiala, se mentioneaza in proiectul de Lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cunoscut drept Noul Cod al Insolventei, care urmeaza sa inlocuiasca Legea nr. 85/2006 privind insolventa.
Valoarea-prag mentinuta pentru debitor
Debitorul ar putea plati o valoare de prag, daca va dori sa demareze procedura de insolventa, se mai scrie in proiectul legislativ. Mai exact, aceasta prevedere a fost preluata din proiectul OUG, unde era prevazuta o valoare-prag pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa pentru creditor si pentru debitor. Astfel, suma pe care vor trebui sa o achite cei doi, atat debitorul, cat si creditorul, ar putea fi de 40.000 lei.
Apoi, deputatii au stabilit ca vechimea minima a creantei pentru care se poate cere insolventa va fi de 60 de zile. Mai exact, insolventa ar putea fi ceruta doar in cazul in care creanta este mai veche de 60 de zile.
„Titularul unei creante curente, certa, lichida si exigibila mai veche de 60 de zile si un cuantum peste valoarea-prag, poate solicita, oricand in timpul planului de reorganizare sau dupa indeplinirea obligatiilor de plata asumate in plan, trecerea la faliment. Cererea sa va fi respinsa de catre judecatorul-sindic in situatia in care creanta nu este datorata, este achitata sau debitoarea incheie o conventie de plata cu acest creditor”, se mentioneaza in Noul Cod al Insolventei.
In plus, in perioada de reorganizare, firmele vor putea incheia noi contracte, care sa le permita sa-si continue cursul normal al activitatii, se mai scrie in proiectul de Lege adoptat de Camera Deputatilor.
Totodata, conform Noului Cod al Insolventei, cererile de insolventa ar putea fi judecate doar de catre tribunalul in a carui circumscriptie se afla sediul principal sau sediul profesional al debitorului.
Atentie! Prevederile de mai sus privind insolventa nu sunt inca in vigoare. Ele au fost adoptat de catre Camera Deputatilor, dar pentru a intra in vigoare trebuie promulgate de catre Presedinte si publicate in Monitorul Oficial. In plus, in urmatoarea perioada, deputatii nemultumiti de noua forma a Codului Insolventei pot depune sesizari la Curtea Constitutionala privind neconstitutionalitatea proiectului de lege adoptat. Alina Botezatu, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!