Petrom a facut profit in criza chiar daca are cu 9.300 de angajati mai putin si a pierdut puncte din cota de piata

 

Petrom, cea mai mare companie din România, a ajuns la finalul celor cinci ani de criza, 2009-2013, la un profit istoric de peste un miliard de euro, de 5,5 ori mai mare decât în 2009, cel mai dificil an pentru economia locala dupa caderea Lehman Brothers, si la o marja neta de câstig mai mare decât cea a unor giganti petrolieri precum ExxonMobil sau Shell.

petromPe baza rapoartelor anuale ale grupului Petrom si a situatiilor financiare cal­culate conform stan­dar­de­lor interna­tionale, ZF face o retro­s­pectiva a ceea ce au însemnat cei cinci ani de criza pentru unicul pro­ducator de petrolpetrol si gaze din România si scoate în evidenta prin­cipalele trans­formari prin care a trecut compania. Acest exercitiu va fi reluat de ZF pentru primele 100 de companii din România în functie de cifra de afaceri.

Datele publicate de companie arata ca daca la finalul anului 2009 Petrom avea  o cota de piata în România de 42%, în 2013 aceasta a ajuns la 34%.

Scaderea cotei de piata a Petrom a intervenit în contextul în care datele de la INS arata ca la finalul anului trecut cererea de carburanti îsi revenise la nivelul din 2009, de circa 6 milioane de tone de benzina si motorina.

Mai mult, competitori de talie mai mica, asa cum este cazul grupului ungar MOL, au reusit în aceasta perioada sa câstige puncte procentuale prin continuarea extinderii pe piata locala.

Un alt factor prin care s-ar putea explica reducerea cotei de piata a Petrom este si intrarea pe segmentul distributiei de produse petroliere a unor noi jucatori asa cum sunt rusii de la Gazprom sau azerii de la SOCAR. Tot datele din rapoartele anuale ale Petrom arata ca anul trecut compania a vândut 5,2 mil. tone de produse rafinate, la ni­vel de grup, în timp ce în 2009 vân­zarile companiei se ridicau la 6,18 mil. tone.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie