Verdict final de fost colaborator al Securitatii primit de Nicolae Ciprian Nica, vicepresedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor

 

Nicolae Ciprian Nica, deputat de Vrancea si vicepresedinte al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, a primit verdict final de fost colaborator al Securitatii. Decizia de colaborator i-a fost data in urma cu peste un an si jumatate, insa abia la sfarsitul saptamanii trecute Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca definitiva sentinta data la Curtea de Apel Bucuresti.

Nicolae Ciprian NicaProcesul dintre Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si deputatul vrancean Ciprian Nica s-a finalizat prost pentru acesta din urma. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv si irevocabil ca actualul vicepresedinte al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor este acelasi col. „Bratosin”, care dadea note informative despre colegii sai colegi de la Liceul de Muzica si Arte Plastice de la Ploiesti.

La sfarsitul saptamanii trecute, Curtea Suprema a respins recursul promovat de acesta in urma cu peste un an si jumatate impotriva deciziei CA Bucuresti. In octombrie 2012, instanta bucuresteana admisese actiunea CNSAS si constatase  „calitatea paratului de colaborator al Securitatii”. Desi recursul a fost declarat la scurt timp dupa aceasta hotarare, primul termen de judecata, de altfel preschimbat, a fost stabilit pentru joi. Chiar si cu atat de multa intarziere a termenului, decizia finala a fost aceeasi.

Culmea e ca, in instanta, deputatul a dus pentru comparatie grafologica cu notele arhivate de Securitate chiar o lucrare intitulata „Nica Ciprian – Teoria Generala a Statului si Dreptului-anul I”, de pe Caietul tip Student!

Verificarile au inceput in ceea ce il priveste pe Ciprian Nica in 2008, pe cand era candidat in Colegiul 6 Adjud (Vrancea). Numai ca verdictul in instanta a durat cat aproape un mandat de parlamentar, din diverse motive, dar si dupa ce dosarul a facut „o statie” de cateva luni la Curtea Constitutionala. Aici, in 2009, dosarul lui Nica a fost conexat cu alte trei dosare, in care partile se plangeau de neconstitutionalitatea dispozitiilor art.2, art.2 lit.a), art.7, art.8, art.11 si art.24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii. Decizia CCR a fost insa ca judecatorii s-au mai pronuntat asupra acestor exceptii, articolele respective fiind constitutionale.

La Curtea Constitutionala, deputatul vrancean a fost sustinut de avocatul bucurestean Adrian Radulescu, motivele pentru ridicarea acestor exceptii fiind acelea ca „aduc atingere demnitatii si vietii intime, familiale si private ale unei persoane”.

„In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca textele legale criticate sunt contrare prevederilor constitutionale, prin lipsa lor de previzibilitate si prin consecintele juridice grave pe care le produc in sarcina persoanelor declarate ca fiind colaboratori ai Securitatii, fara sa se ia in considerare circumstantele concrete in care acestea au fost silite sa comita acte de colaborare”, se arata in cuprinsul deciziei date la CCR.

Intr-adevar, Nica a sustinut permanent ca nu a avut de ales atunci cand a fost racolat de Securitate, angajamentul fiind semnat pe 2 iunie 1976, pentru a nu fi exclus din liceu. Astfel, pentru a asigura o supraveghere cat mai buna a mediului de elevi, Nica- „Bratosin” ar fi fost desemnat sa dea note despre colegii sai, care ar fi ascultat postul de radio „Europa Libera”, despre prieteniile cu elevi veniti din strainatate sau despre discutiile politice din camin. Cu toate acestea, Ciprian Nica a precizat ca notele de la dosar nu ii apartin, fapt infirmat de instanta. Nicoleta Cristea, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie