Propunerea patronatelor din turism: Clientii restaurantelor si barurilor care nu emit bon fiscal vor pleca fara sa plateasca
Clientii restaurantelor si barurilor care nu emit bon fiscal vor pleca fara sa plateasca, propun patronatele din turism, alaturi de TVA de 9% la alimentatia publica, trecerea bacsisului pe nota si scutirea de jumatate din taxele si impozitele pe cladire pentru hotelurile cu activitate sezoniera.
ANAT si FPTR au propus recent o lista cu 25 de puncte Departamentului pentru IMM si Turism si Autoritatii Nationale pentru Turism, masurile având ca scop redresarea turismului românesc.
Una dintre masuri vizeaza, dupa modelul grecesc, introducerea posibilitatii ca clientii care nu primesc bon fiscal în unitatile de alimentatie publica sa nu plateasca nota.
„În acest fel, personalul de servire va fi determinat sa emita nota de plata fiscalizata, sub sanctiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel încasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profitprofit si alte taxe”, a declarat agentiei MEDIAFAX Lucia Morariu, presedintele ANAT.
Patronatele din turism au calculat ca sumele care ar fi astfel atrase la bugetul de stat, suplimentar fata de situatia prezenta, ar putea constitui resursa necesara aplicarii scaderii cotei de TVA de la 24% la 9% la alimentatia publica, masura îndelung solicitata de industrie.
Pe 8 aprilie, Federatia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) au propus Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism un set de masuri menite sa sustina dezvoltarea industriei turistice românesti.
Pe de o parte, s-au solicitat din nou facilitati pentru industria turistica, precum scutirea de impozit pe profitul reinvestit în turism, cota TVA redusa la 9% pentru toate activitatile din turism sau recunoasterea primirii de turisti straini în România ca activitate de export, iar, pe de alta parte, s-au propus masuri care ar putea aduce venituri suplimentare bugetului de stat din activitatile specifice
turismului, astfel încât sa se creeze resurse pentru acordarea facilitatilor.
Patronatele au cerut, printre altele, scutirea de impozitul de 16% pentru profitul reinvestit de catre structurile de primire turistica si agentiile de turism, si clarificarea procedurilor si regulilor necesare pentru a dovedi perioada de functionare de minim sase luni în statiunile cu activitate sezoniera, în vederea obtinerii scutirii de 50% pentru taxele si impozitele pe teren si cladire.
O alta solicitare este stabilirea unui program de promovare care sa sustina turismul medical în România si elaborarea în regim de urgenta a unei brosuri dedicate.
Una dintre masurile de sprijin propuse de cele doua organizatii este acceptarea introducerii pe nota de plata a bacsisului, doar în conditiile în care respectivele sume încasate ca bacsis ar suporta un impozit maxim de 16% pe venituri.
Trecerea bacsisului pe nota de plata, cred patronatele, ar da posibilitatea angajatorului sa cunoasca atât nivelul veniturilor reale obtinut de angajatul care serveste, cât si calitatile personale ale acestuia în procesul de servire a consumatorului, stiut fiind ca aceia care primesc bacsis mai mare sunt vânzatori mai buni si trebuie recompensati si de angajator prin stimulente.
„De câte ori industria turismului, prin vocea patronatelor, a solicitat facilitati fiscale, ni s-a cerut sa identificam surse de alimentare a bugetului, pentru a pune de la început ceva în loc”, a spus Morariu.
Ea a precizat ca propunerea, desi se refera mai mult la industria hoteliera, a fost sustinuta de ANAT, în cadrul parteneriatului pe care îl are cu FPTR, de a promova masuri comune pentru relansarea industriei.
„Masura propusa va putea avea efecte benefice doar daca bacsisului de pe nota de plata i se va aplica un impozit maxim de 16%. În cazul în care cineva se va gândi sa impoziteze bacsisul cu 80%, cât reprezinta în prezent media taxelor pe salariulsalariul net, masura nu va functiona. De asemenea, propunerea o sustinem si va avea efecte benefice doar daca va fi însotita de masuri în contrapondere, de reducere a TVA si alte facilitati fiscale pentru turism. Noi ne-am facut datoria de a indica câteva resurse pentru a sustine facilitatile pe care le consideram absolut necesare”, a mai spus Lucia Morariu. Liviu Iancu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!