Pana unde au coborat bancherii dobanzile la creditele pentru IMM-uri?
Tinta atacurilor din mediul de business in ultimii ani, bancile din Romania au declansat de la inceputul lui 2014 o ampla campanie de promovare a creditelor in lei pentru IMM-uri. Reducerea dobanzii de referinta de catre BNR precum si sprijinul statului sau al altor parteneri internationali au facut ca institutiile financiare sa inunde piata cu oferte din ce in ce mai avantajoase pentru firme.
DailyBusiness.ro prezinta o lista cu cele mai atractive credite in lei pentru IMM-uri la momentul actual, pe baza informatiilor transmise de banci de la inceputului anului.
Oameni de afaceri importanti din Romania au criticat pana anul trecut sectorul bancar pentru conditiile dificile impuse la creditare sau chiar pentru neacordarea de finantare.
Spre exemplu, Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, considera nejustificata majorarea semnificativa a dobanzilor la credite sub pretextul deteriorarii ratingului de tara.
Insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in toamna anului trecut ca este in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite pentru ca multi dintre indicatorii lor depind de volumul creditarii.
Decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de reducere a dobanzii de referinta la nivelul minim de 3,5%, precum si si diversele programe lansate de Guvern si alte institutii straine au permis insa bancilor sa vina cu oferte de finantare mult mai atractive pentru IMM-uri.
La creditele in lei, rata dobanzii a coborat si pana la 4,3% pe an. Astfel, in cazul creditului de investitii pentru IMM-uri prin Programul Romano-Elvetian, lansat de CEC Bank la inceputul anului, banca de stat mai aplica la indicele Robor 6 luni (de 3,33% in prezent -n.r.) o marja de doar 1%.
Conditii avantajoase pentru firme ofera bancile si in cadrul unui program incheiat cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Primele garantii
In baza conventiilor semnate cu Banca Italo-Romena si Banca Romaneasca, FNGCIMM a acordat saptamana trecuta primele garantii in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Acest program este unul multianual, de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor prin acordarea de linii de credit pentru capitalcapital de lucru, de catre finantatori, cu garantie de stat implementat in baza OUG 92/2013.
Liniile de credit au o valoare de maxim 5.000.000 lei/IMM, se acorda pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni si sunt garantate de catre FNGCIMM in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Garantia se acorda la cererea bancii, dupa aprobarea liniei de credit, cu o rata a dobanzii ROBOR + maxim 3,5/ an, iar prima de garantare datorata de catre beneficiar este de 1,99%/an din valoarea garantiei aprobate.
Sumele din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finantarea capitalului de lucru, neputand fi utilizate pentru refinantarea altor credite in derulare ale beneficiarului.
Valoarea plafonului de garantare aprobat pentru Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si intreprinderi mijlocii, este de 2 miliarde lei.
Bancile care acorda finantari in cadrul Programului sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, Banca Comerciala Carpatica, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Banca Comerciala Romana, Unicredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviara, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank, Banca Romana de Credite si Investitii.
O parte dintre aceste banci au detaliat costurile efective ale imprumuturilor acordate in cadrul programului.
Prin conventia incheiata cu FNGCIMM, CEC Bank poate acorda credite de peste 520 milioane lei in urmatorii 2 ani.
Costurile aferente sunt compuse din dobanda ROBOR 3M (2,97% in prezent – n.r.) + 2,5%/an, comision de gestiune in valoare de 0,04%/an aplicabil lunar la valoarea initiala a liniei de credit si comision de evaluare a garantiilor.
Si Banca Comerciala Carpatica (BCC) va putea acorda credite in valoare de 473 milioane de lei in cadrul acestui program dedicat IMM-urilor.
Dobanda perceputa de aceasta banca este ROBOR 3 luni + 3,5%, fara costuri de acordare, gestiune sau rambursare anticipata.
In acelasi program, cu garantii de la FNGCIMM, a intrat si Banca Romaneasca. Rata dobanzii aferenta finantarii este formata din ROBOR la 3 luni plus maximum 3,25%/an, la care se adauga un comision anual de maximum 0,25%.
Banca Romaneasca are alocat pentru astfel de finantari un buget de 50 de milioane de euroeuro.
Recent, si Volksbank Romania s-a alaturat noului program al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Prin intermediul programului, circa 150 de firme mici si mijlocii vor putea contracta credite de la Volksbank, exclusiv in lei, pentru finantarea capitalului de lucru, in conditii avantajoase: garantii reduse cu 50% si dobanda mica – 6,90%/an (variabila, ROBOR 3M+3,5%/an).
Alte costuri sunt comisionul de gestiune FNGCIMM- 0,49% anual si comisionul de risc aferent garantiei de stat: 1,5% anual. Banca nu percepe comision de analiza si comision de administrare.
Suma totala a creditelor ce pot fi acordate de Volksbank prin intermediul programului pentru IMM-uri se ridica la 47,3 milioane de lei.
Chiar daca nu au ajuns inca la nivelul celor din Vest, dobanzile actuale la creditele pentru IMM-uri sunt mai mici decat erau in urma cu cativa ani. Iar reducerea lor poate fi un prim pas catre relansarea creditarii si implicit catre o crestere semnificativa a economiei romanesti per ansamblu.
Creditele acordate IMM-urilor se ridicau la 84,5 miliarde de lei la finele anului 2013, reprezintand 76% din totalul creditelor acordate companiilor. dailybusiness.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!