Mugur Isarescu: Economia nu trebuie fortata pentru a rambursa repede datoria externa

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat în deschiderea simpozionului de la BNR ca se vorbeste prea putin de cresterea puternica a productiei industriale din 2013, de 8%, si ca indicatorii pe primele doua luni arata o continuare a acestei tendinte.

Mugur Isarescu „Se tot discuta despre dezindustrializarea României si, într-adevar, daca ne comparam cu 1990, atunci aveam 40% pondere în PIB a industriei, am trecut prin 25% pondere, însa acum ne-am revenit la 31%. Va atrag însa atentia asupra indicatorului privind comenzile industriale pe februarie, care arata o crestere de 20% fata de aceeasi luna din anul anterior, ceea ce înseamna ca si anul acesta ne putem astepta la o crestere buna a productiei industriale“, a spus Mugur Isarescu.

Pe ultimele 12 luni, comenzile din industrie au crescut cu 15%. Guvernatorul BNR a mai spus ca exista într-adevar discutii despre zonele unde s-a facut dezvoltare industriala, având în vedere dezvoltarea ca „o blana de leopard“, pentru ca nu mai exista o alocare administrativa a fortelor de productie pe teritoriul tarii.

De asemenea, guvernatorul a mai amintit surpriza intrarii pe excedent a contului curent în ianuarie. „Nu cred ca ar fi bine sa pastram acest excedent pe tot anul, pentru ca o trecere prea brusca de la atragerea de capitalcapital la surplusuri poate aduce daune economiei“, a spus Isarescu.

Guvernatorul a mentionat ca acesta ar fi un model al anilor ’70-’80. „Ceausescu a contractat credite în anii ’70-’80 si apoi a fortat economia sa le plateasca. Astfel de miscari brutale ar împinge economia spre deces. Ne trebuie cicluri mai lungi. Este important ca deficitul de cont curent este acoperit din investitiile straine directe si intrarile din fondurifonduri europene. Este ceva sustenabil care nu te duce la corectii“, a spus guvernatorul.

Mugur Isarescu a mai precizat ca anul 2014 este important pentru ca, din punctul de vedere al miscarii preturilor, România a intrat în clubul european. „În vara lui 2014, criteriul de performanta privind inflatia si cel privind dobânzile în ceea ce priveste aderarea la euro vor fi îndeplinite. Nu înseamna ca intram în zona euro, dar mesajul este ca suntem în clubul european.“

Guvernatorul l-a mai evocat în deschiderea conferintei pe fondatorul BNR Eugen Carada si rolul institutiei de a sustine „munca nationala“.  Sorin Pâslaru, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie