Estimare ARACO: Piata constructiilor va fi in dificultate inca 5 ani

 

Planul guvernantilor, anuntat cu emfaza în vara anului trecut, de a dezvolta infrastructura rutiera a României si de a aloca autoritatilor publice locale si centrale sumele necesare platii datoriilor pe care acestea le au catre constructori, a ramas doar pe hârtie, sectorul constructiilor având în continuare de recuperat creantele de la acestea.

ConstructiiÎntrebat daca estimeaza o revenire a pietei la nivelul de dinaintea declansarii crizei economice, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Române a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), s-a aratat extrem de sceptic, declarând ca, din cauza întârzierii platilor catre constructori si a dificultatii pe care o au acestia în recuperarea creantelor, acest lucru este improbabil în urmatorii cinci ani.

„Este improbabila revenirea nivelului pietei constructiilor la cel înregistrat în anul 2008 în urmatorii 5 ani. În prima parte a anului trecut, 15% din totalul insolventelor au fost atribuite sectorului constructiilor, dupa cum se mentiona într-un studiu realizat de Coface. Din 2013 insolventele au afectat în principal societati medii si mari, fenomenul agravându-se pe fondul neachitarii creantelor, al legislatiei specifice si al neîncrederii care persista între actorii acestui sector. Si ne asteptam ca numarul firmelor care vor intra în insolventa în acest an sa creasca, având în vedere prognozele care indica o usoara contractare a sectorului de constructii si în anul 2014. Principalele cauze ale intrarii constructorilor în insolventa sunt legate de volumul mare de creante care trebuie recuperate de societatile prestatoare care au ca beneficiari autoritatile centrale sau locale de stat”, a declarat Laurentiu Plosceanu.

O alta cauza a intrarii constructorilor în insolventa ar fi si “reducerea nivelului de investitii finantate din bugetul de stat, reducerea volumului de lucrari referitoare la cladirile rezidentiale si nerezidentiale ca o consecinta a investitiilor promovate de sectorul privat si, nu în ultimul rând, de conditiile discriminatorii aplicate firmelor românesti în cadrul proceselor de licitatii vizând lucrari finantate din fondurile publice si a atitudinii actorilor implicati în gestiunea insolventelor companiilor”, dupa cum a spus Plosceanu, amintind ca în perioada 2008 – 2013 au fost disponibilizati 64.000 de angajati din constructii.

Va creste numarul insolventelor

Problemele constructorilor, puternic afectati de criza financiara si de incapacitatea autoritatilor de a-si respecta prioritatile anuntate, ar putea fi rezolvate cu ajutorul fondurilor structurale alocate pentru urmatorii sase ani, dar si a proiectelor noi finantate de China, a declarat Laurentiu Plosceanu, precizând ca este de asteptat sa creasca numarul firmelor din sector care vor intra în insolventa.

„Putin probabil ca în acest an piata constructiilor sa creasca. În acest an, electoral, s-ar putea intensifica doar activitatea firmelor agreate politic din sectorul constructiilor. Piata ar putea fi totusi redresata cu ajutorul fondurilor structurale alocate pentru 2014-2020, precum si cu ajutorul potentialelor proiecte noi finantate de China. Exista un potential mare de absorbtie a investitiilor în infrastructurile de transport, energie, mediu. O alta oportunitate pentru constructori în acest an poate fi stocul consistent de cladiri care ar putea fi reabilitate termic, dar si acest lucru depinde de autoritati. Din pacate, în acest moment nu exista un program asumat la nivel guvernamental privind proiectele ce urmeaza a fi executate în anul 2014. Sunt cunoscute doar intentiile de continuare a unor proiecte începute precum magistralele IV si V ale metroului bucurestean, continuarea lucrarilor la segmente de autostrada aflate pe Culoarul IV Pan European”, a explicat Laurentiu Plosceanu.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie