Ce orase cheltuie cei mai multi bani pentru amenajarea spatiilor verzi?
Zeci de milioane de euro intra anual în conturile firmelor pe care primariile le contracteaza pentru amenajarea spatiilor verzi. Numai pentru 2014, de la panselute, la tei de Olanda, artari globulari si palmieri, 20 de primarii de mari orase din tara pun la bataie 13,5 milioane de euro, mai bine de jumatate de suma, 7,4 milioane de euro, venind de la Bucuresti, potrivit datelor centralizate de Gândul si Mediafax, pe baza informatiilor puse la dispozitie de administratiile locale.
Gândul a aratat schema prin care banii intra de cele mai multe ori în conturilor firmelor de partid. Ultimul exemplu aratat de noi este cel de la primaria Orsova unde sume consistente destinate „amenajarilor peisagistice” ajungeau la societatile controlate de seful PSD local, Constantin Popescu, un apropiat al presedintelui CJ Mehedinti, Adrian Duicu, arestat pentru coruptie în urma cu doua saptamâni. Popescu detine compania Floricola, societate pe care primaria Orsova a contractat-o pentru mai toate serviciile si lucrarile si în conturile careia a intrat 70% din bugetul orasului, potrivit lui Marian Botila, secretarul general al municipiului Orsova si martor în dosarul lui Duicu.
Afacerea „Panseluta” este una dintre schemele clasice prin care firmele agreate de municipalitati fac rost usor de bani din bugetul public. Potrivit circuitului banilor în natura, primaria alimenteaza de la buget firma care se ocupa de spatiilele verzi, iar firma da o cota parte în campania electorala. Un exemplu concret al asocierii lucrative dintre administratie si firma de partid puteti citi aici. De asemenea, potrivit unei analizeanalize Gândul-Mediafax pe care o puteti citi mai jos, noua tendinta în materie de îmbunatatiri peisagistice este folosirea plantelor exotice: costa mai mult, chiar daca nu se aclimatizeaza la noi.
Potrivit datelor centralizate de Gândul si Mediafax, puse la dispozitie de 20 primarii din tara, inclusiv Bucuresti, suma totala pusa la bataie pentru spatiile verzi ale oraselor se ridica în total la 60,8 milioane de lei, adica 13,5 milioane de euroeuro. Mai bine de jumatate din aceasta suma, respectiv 7,4 milioane de euro, este pusa la bataie de Bucuresti.
Gândul si Mediafax va prezinta situatia cheltuielor pe anul 2014 pentru amenajarea spatiilor verzi în 19 orase: Bucuresti, Alba-Iulia, Arad, Bacau, Bistrita, Brasov, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Hunedoara, Ploiesti, Râmnicu-Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mures, Timisoara si Vaslui.
Potrivit datelor analizate, cei mai multi bani pentru plante ornamentale au fost alocati la Bucuresti, unde autoritatile pun 33,6 milioane de lei. Dupa Capitala, urmeaza orasul Buzau – 8,6 milioane de lei, Arad – 7,5 milioane de lei, Alba Iulia – 5 milioane de lei, Brasov- 1,5 milioane de lei, Ploiesti – 880.000 de lei, orase care alcatuiesc topul 5 al cheltuielilor.
Autoritatile din Ploiesti au platit, anul trecut, pentru florile si arbustii plantati pe domeniul public 2.665.000 de lei, iar în primele trei luni ale acestui an firma care se ocupa de spatiile verzi din oras a încasat peste 880.000 de lei. Si la Buzau administratia locala a cumparat sute de mii de fire de flori sau arbusti, alocând 8,6 milioane de lei pentru îngrijirea spatiilor verzi.
Unii edili s-au gândit ca, pe lânga banalele panselute, sa cumpere si tot soiul de plante exotice. La Drobeta Turnu Severin, Primaria investeste anual aproximativ 100.000 de euro în achizitia de flori si arbori ornamentali exotici pentru spatiile verzi, unii dintre arbusti uscându-se întrucât nu s-au adaptat la clima si fiind înlocuiti, în timp ce la Timisoara autoritatile au cumparat palmieri cu 146 de euro bucata. De copaci ornamentali pe strazi se vor bucura si vasluienii, Primaria având un buget de 310.000 de lei pentru panselute si arbusti cumparati din Cehia si Ungaria, iar locuitorii din Sibiu, de tei adusi din Olanda sau meri ornamentali.
Prezentam o situatie din orase în care primarii au facut astfel de investitii, „nu de dragul de a planta flori, ci ca sa fie frumos, asa cum este peste tot în lumea civilizata”, dupa cum spunea un edil local:
1. BUCURESTI. Capitala are cel mai mare buget destinat spatiilor verzi, cu toate ca are serele proprii. Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) organizeaza licitatie deschisa pentru cumpararea de material dendro – floricol, arbori, arbusti, seminte, plante perene, material necesar în valoare de 33,6 milioane de lei, ceea ce înseamna 7,4 milioane de euroeuro.
ALPAB precizeaza într-un raspuns pentru gândul ca licitatia deschisa se refera la încheierea unui acord cadru pe o perioada de 48 de luni (4 ani). În schimb, pe site-ul de licitatii SEAP, ALPAB precizeaza ca licitatia este valabila numai pentru 12 luni. În total, în Bucuresti sunt administrati 2.291.471,97 de metri patrati de spatii verzi.
2. BUZAU. Primaria din Buzau da 8,6 milioane lei pentru îngrijirea spatiilor verzi. Autoritatile vor sa planteze 200.000 de fire de flori pe parcursul acestui an. De spatiile verzi se ocupa societatea Urbis Serv, care apartine primariei si care are grija de 210 hectare de spatii verzi. Pâna acum au fost plantate 67.000 de fire de flori, urmând ca pâna la finalul sezonului sa fie sadite alte 3.000 de fire.
3. ARAD. Primaria este în topul institutiilor care anul acesta aloca sume importante pentru cumpararea de plante ornamentale: 7,5 milioane de lei. Banii sunt destinati pentru întretinerea si amenajarea celor 1.250.000 de metri patrati de spatii verzi, suprafete compuse în mare parte din gazon, arbori si arbusti. Bugetul este mai mare decât în 2013, când Primaria din Arad a alocat 6,7 milioane de lei, din care a cheltuit 4,6 milioane de lei.
Contractele de servicii au fost câstigate de patru firme specializate: SC Green City Andliv SRL, SC Gospodarirea Comunala SA (sub autoritatea Primariei), SC Rogera SRL si asociatia SC Universul Verde & Ottoni Vivali Italianurseries SRL (contract pentru doua sectoare).
4. Alba Iulia – Primaria Alba Iulia aloca peste 5 milioane de lei pe an pentru întretinerea spatiilor verzi, suma fiind împartita între trei firme care au câstigat licitatia pentru aceste servicii, în prezent în oras plantându-se de la simple panselute pâna la ienuperi si chiar palmieri. Purtatorul de cuvânt al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, spune ca orasul este împartit în trei loturi care au fost scoase la licitatie si adjudecate de firmele SC Salprest SRL Alba Iulia, care se ocupa de întretinerea spatiilor verzi din „orasul de jos”, valoarea contractului fiind de peste 1,5 milioane de lei cu TVA pe an, Luxor LTD SRL, care se ocupa de cartierul Cetate, valoarea contractului fiind putin peste 1,4 milioane de lei cu TVA pe an, si SC Sport Turism SRL, care întretine spatiile verzi din zona istorica a orasului, pentru un contract de 2,3 milioane de lei cu TVA pe an. O aparitie neobisnuita în Alba Iulia este un palmier asezat în ghiveci într-un sens giratoriu care face accesul în Cetatea Alba Carolina. Mihai Coser spune ca este singurul palmier care va fi în Alba Iulia si este, de fapt, o donatie primita de la firma care întretine spatiile verzi din cetatea istorica.
5. BRASOV. Pentru 2014, primaria din Brasov are si ea un buget consistent pentru flori si plante ornamentale: 1,5 milioane lei. Edilii spun ca este posibil ca nu toata suma sa fie cheltuita, asa cum s-a întâmplat si în alti ani. În total, în Brasov, vor fi plantate 200.000 de fire de gard viu si aproximativ 1.500 de puieti de pomi din diverse specii în parcuri si pe arterele principale din oras.
6. PLOIESTI. Orasul are unul dintre cele mai mari bugete pentru plante ornamentale pentru acest an: 880.000 de lei pentru florile plantate în ronduri, scuaruri, parcuri si în ghivecele de pe stâlpi. Suma este mai mica decât anul trecut când primaria a dat 2,6 milioane lei fara TVA pentru asemenea plante. De îngrijirea plantelor din oras se ocupa societatea comerciala Servicii de Gospodarire Urbana (SGU) Ploiesti SRL, care apartine Consiliului Local. Potrivit datelor de la primarie, în primul trimestru al acestui an, angajatii SGU au continuat sa lucreze la spatiile verzi din Ploiesti, astfel încât valoarea florilor, arborilor si arbustilor plantati de la 1 ianuarie pâna la 1 martie este de peste 880.000 de lei. Astfel, la Ploiesti s-au plantat în primele trei luni ale anului flori în valoare de 114.829 lei fara TVA si arbori si arbusti pentru care SGU a încasat de la bugetul local 765.759 lei fara TVA.
Citeste mai departe pe gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!