Asociatia Centrul de Mediere Craiova- prezentare asociatie
Centrul pilot de Mediere Craiova a fost înfiinţat prin ordin al Ministrului Justiţiei nr.1391/C/2003 pe lângă Judecătoria Craiova şi Tribunalul Dolj cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi al Baroului Dolj.
Scopul înfiinţării acestui centru a fost acela de a oferi o alternativă părţilor implicate în dispute de a găsi o soluţie pe cale amiabilă şi de a se degreva instanţele de judecată. Centrul de Mediere Craiova a avut de asemenea un rol important în formarea de mediatori şi implementarea medierii în România.
Activitatea Centrului de Mediere Craiova a început în luna noiembrie 2003, când a fost referit primul caz spre mediere de către Judecătoria Craiova. Procedura medierii a fost urmată şi în situaţia în care părţile aflate în conflict nu au promovat o acţiune în justiţie.
Asociaţia Centrul de Mediere Craiova a fost înfiinţată la data de 14.08.2003 în scopul susţinerii activităţii Centrului de Mediere Craiova, promovării medierii şi formării de mediatori.
Începând cu luna februarie 2009, Asociaţia Centrul de Mediere Craiova a fost declarată de utilitate publică prin HG nr.103 /2009.
Asociaţia Centrul de Mediere Craiova este iniţiatorul şi membru fondator al Uniunii Centrelor de Mediere din România.
Membrii Asociaţiei Centrul de Mediere Craiova au avut un rol activ în dezvoltarea medierii în România. Iniţial, asociaţia noastră a numărat 34 de mediatori provenind din diferite profesii ca avocaţi, profesori, ingineri pregătiţi de experţi americani din Washington DC – SUA. În acest moment Asociaţia Centrul de Mediere Craiova urmează etapele necesare pentru a deveni organizație profesională în domeniul medierii.
Patru dintre membrii Asociaţiei Centrul de Mediere Craiova au reprezentat federaţia Uniunea Centrelor de Mediere din România în primul Consiliu de Mediere, organism de interes public, înfiinţat prin Legea nr. 192/2006, care coordonează activitatea de mediere la nivel naţional.
În derularea activităţilor de mediere, consultanţă, formare şi promovare a medierii iniţiate de Asociaţia Centrul de Mediere Craiova avem alături următorii parteneri: Ambasada Statelor Unite în România, Departamentul de Stat al SUA, Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei şi Învăţământului, Asociaţia Magistraţilor din România, Consiliul Judeţean Dolj, Curtea de Apel Craiova, Baroul Dolj, ANOFM, şi alte instituţii ale statului sau organizaţii non-guvernamentale.
Activitatea noastră
Medierea
Asociaţia Centrul de Mediere Craiova dezvoltă programe de mediere a disputelor în orice stadiu al conflictului şi încurajează progresul profesiei de mediator în România.
Mediatorii noştri lucrează într-un spaţiu adecvat în care confidenţialitatea medierii este garantată. Experienţa noastră în acest domeniu contribuie la derularea rapidă a procedurii, oferind rezultate optime în timp scurt şi cu cheltuieli mai mici.
Mediatorii din cadrul asociaţiei noastre beneficiază de formare continuă de excepţie asigurată de organizaţii internaţionale din domeniu prin cursuri, cărţi şi alte materiale relevante.
Mentorii şi consultanţii noştri sunt experţi în mediere şi formatori din Statele Unite ale Americii, unde metodele alternative de rezolvare a disputelor au o tradiţie îndelungată.
Consultanţă
Managementul conflictului într-un mod constructiv duce la o creştere semnificativă a productivităţii şi la minimizarea stresului şi a conflictelor care apar într-un mediu de lucru.
Experienţa noastră în dezvoltarea sistemelor de managementul conflictelor asigură o bună coordonare şi un sprijin real în implementarea acestora în cadrul diverselor organizaţii.
Dezvoltarea sistemelor de managementul conflictelor presupune:
a. Analiza posibilităţii implementării anumitor sisteme de managementul conflictelor
b. Elaborarea sistemelor de managementul proiectelor care vor fi aplicate
c. Selecţia şi instruirea profesională a personalului
d. Implementarea procedurilor
e. Evaluarea rezultatelor
f. Consultanţă în dezvoltarea ulterioară a sistemelor de managementul proiectelor care au fost implementate.
Cursuri de mediere
Centrul de Mediere Craiova, împreună cu ambasada SUA în România, Ministerul Justiţiei şi Baroul Dolj au organizat cursuri în cadrul unui program naţional prin care au fost formaţi ca mediatori profesionişti 440 de avocaţi din toate judeţele ţării.
În prezent, Centrul de Mediere Craiova organizează cursuri care sunt autorizate de către Consiliul de Mediere din România, până acum fiind instruiţi peste 5700 de mediatori români.
Cursul nostru autorizat de mediere are o durată de 80 de ore, iar principalele obiective ale acestuia sunt:
a. Identificarea abilităţilor de mediere a disputelor şi aplicarea lor
b. Asigurarea cunoştinţelor teoretice despre mediere ca metodă alternativă de rezolvare a disputelor
c. Aplicarea şi integrarea tehnicilor de facilitare specifice
d. Dezvoltarea tehnicilor complexe de mediere şi a altor tehnici adiacente.
Metoda noastră de formare presupune un curs interactiv, jocuri de rol, brainstorming, studii de caz, exerciţii şi jocuri având ca subiect medierea. De asemenea, suntem flexibili în ceea ce priveşte locaţia, perioada, orarul şi suntem eficienţi prin numărul adecvat de formatori alocat fiecărui curs.
Formatorii noştri sunt mediatori profesionişti care şi-au folosit experienţa şi cunoştinţele pentru a aduce mai multă valoare acestui curs.
Promovarea medierii
Asociaţia Centrul de Mediere Craiova a iniţiat mai multe proiecte locale şi naţionale de informare publică, având ca parteneri instituţii publice şi organizaţii profesionale.
Centrul de Mediere Craiova, împreună cu Ambasada Statelor Unite în România şi Ministerul Justiţiei au început să promoveze medierea încă din 2003. După ce a diseminat informaţii despre mediere la mai mult de 400 de judecători, în prezent Centrul de Mediere din Craiova organizează periodic seminarii adresate judecătorilor împreună cu Asociaţia Magistraţilor din România. Aceste seminarii s-au bucurat de un real success, având ca rezultat promovarea medierii în instanţe şi trimiterea de cazuri spre mediere de către judecători.
Asociaţia Centrul de Mediere Craiova a organizat primele trei congrese de mediere naţionale şi internaţionale ale Federaţiei Uniunea Centrelor de Mediere din România. La aceste evenimente au participat persoane importante din mediul politic şi juridic, iar dezbaterile au generat schimbare şi progres pentru profesia de mediator în România.
Pentru a informa cât mai multe categorii sociale, activitatea de promovare s-a diversificat, îndreptându-se şi spre mediul şcolar, consumatori, şomeri, mediul academic, consilii locale şi alte instituţii. Pe măsură ce dezvoltăm proiecte alături de partenerii noştri, accesul publicului la metodele alternative de rezolvare a conflictului va fi din ce în ce mai uşor.
Proiecte
Începând cu iunie 2010 Asociaţia Centrul de Mediere Craiova este implicată în calitate de partener naţional, alături de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în calitate de beneficiar, într-un proiect ce are ca obiectiv general specific formarea de mediatori.
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni asigurând formarea unui număr de 250 de persoane din cadrul SPO ce vor putea furniza servicii eficiente şi de calitate care să conducă la ocuparea deplină a clienţilor SPO.
Prin implementarea activităţilor proiectului se asigură nu numai atingerea unui nivel mai înalt de cunoştinţe specifice ale mediatorilor ci şi instrumentele adecvate pentru îmbunătăţirea abilităţilor de relaţionare cu persoanele aflate în situaţii de maximă vulnerabilitate, ceea ce va conduce la creşterea gradului de ocupare prin valorificarea tuturor oportunităţilor de formare profesională a persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă.
Din decembrie 2010, Asociația Centrul de Mediere Craiova este implicată în calitate de partener, alături de Ministerul Educației Naționale, în calitate de beneficiar, în proiectul – Medierea – metodă de rezolvare a conflictelor în mediul școlar.
Principalele atribuții în cadrul proiectului sunt:
– Realizarea de studii și dezvoltarea de metodologii care pot fi aplicate în formarea consilierilor școlari ca mediatori
– Dezvoltarea de instrumente de lucru și proceduri de formare, în scopul de a instrui consilieri școlari ca și mediatori
– Formarea consilierilor școlari ca mediatori
Editura Consensus
www.edituraconsensus.ro
Editura Consensus a apărut la iniţiativa Centrului de Mediere Craiova cu sprijinul Ambasadei SUA în România ca răspuns la lipsa de bibliografie fundamentală în domeniul medierii şi al metodelor alternative de rezolvare a conflictelor, ţinând cont atât de interesul crescut atât al mediatorilor, cât şi al altor persoane din domeniul juridic şi nu numai faţă de această nouă profesie.
Obiectivele principale ale EdituriiConsensus sunt:
Să promoveze la nivel naţional medierea şi metodele alternative de rezolvare a conflictelor
Să pună la dispoziţia mediatorilor din România bibliografie relevantă în domeniu
Să ofere acces mediatorilor, negociatorilor, avocaţilor, judecătorilor şi altor persoane interesate de acest domeniu la cărţi şi studii considerate fundamentale pentru mediere şi pentru metodele alternative de rezolvare a conflictelor.
Revista Română de Mediere
Obiectivul principal al acestui proiect este promovarea medierii la nivel naţional prin furnizarea de informaţii specializate prin intermediul unei reviste atât pentru specialişti, cât şi pentru celelalte categorii de cititori.
Proiectul a început încercând să acopere nevoia unei reviste de specialitate în domeniul medierii în România, ca răspuns la interesul crescând al mediatorilor, dar şi al altor categorii sociale faţă de această profesie.
Scopurile revistei sunt:
Să ofere acces mediatorilor, avocaţilor, judecătorilor, etc. la studii şi informaţii considerate fundamentale în domeniul medierii.
Să asigure informaţii detaliate bazate pe studii de caz şi practică recentă în derulare în domeniul medierii în România, luând în considerare activitatea şi experienţa Centrului de Mediere Craiova în colaborare cu instanţele din judeţul Dolj.
Să promoveze o practică omogenă la nivel naţional privind activitatea de mediere.
Revista Română de Mediere on-line
www.revistademediere.ro
Pe lungul drum al medierii către rezolvarea conflictelor din România întâlnim prea puţine semne de circulaţie care să ne orienteze.Revista de mediere on-line propune un cod rutier la care sunt invitaţi să îşi aducă aportul mediatorii, dar şi persoanele implicate în activităţi care interferează cu această profesie.
Creăm în spaţiul virtual un cadru stabil al medierii în care informaţiile sunt verificate şi circulă rapid. Un mediu virtual despre probleme şi soluţii concrete venite de la profesionişti.
Asociaţia Centrul de Mediere Craiova
Adresa: Str. A. I. Cuza, nr. 22, etaj 1, Craiova, Dolj, România
tel: +40351413310+40351413310
Fax: +40251419980
E-mail: office@mediere.ro
Web-site: www.mediere.ro ; www.ucmro.ro; www.edituraconsensus.ro; www.revistademediere.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!