Dosarul furtului tablourilor din Olanda: Un martor sustine ca i s-au propus bani pentru a spune unde sunt operele de arta

 

Judecatoria Sectorului 3 a continuat la termenul de vineri audierea martorilor în dosarul privind furtul tablourilor din Olanda, unul dintre acestia sustinând ca i s-au promis bani pentru a spune unde sunt operele de arta.

Tablouri furate din OlandaPrietena Olgai Dogaru, mama unuia dintre cei acuzati ca au furat tablourile, a sustinut în fata instantei ca nu isi aminteste numele persoanelor care i-au propus sumele de bani, dar crede ca erau anchetatori.

„Nu am nicio dovada, astfel încât nu pot face un denunt. Nu stiu daca erau procurori sau politisti pentru ca purtau haine civile”, a spus ea.

Martora a sustinut ca ulterior anchetatorii ar fi recurs la „amenintari”, indicându-i chiar ca ar putea ajunge lânga inculpati daca nu spune unde sunt tablourile. Ea a adaugat ca acestia nu au fortat-o sa declare ceva, ca le-a spus ca nu stie unde sunt operele, dar ca, cel mai probabil, nu a fost crezuta.

La termenul de vineri, judecatorul a audiat sase persoane, printre care si parintii lui Alexandru Mihai Bitu, care au sustin ca nu stiu ce s-a întâmplat cu tablourile.

Judecatoria Sectorului 3 a stabilit urmatorul termen al procesului pentru data de 9 mai.

Pe 14 martie, Judecatoria Sectorului 3 a amânat judecarea cauzei deoarece dosarul se afla la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), în urma solutionarii recursurilor formulate de Radu Dogaru si Eugen Darie.

Avocatul lui Radu Dogaru, Catalin Dancu, a declarat la ultimul termen ca va ataca cu recurs în casatie decizia CAB care l-a condamnat pe clientul sau la 6 ani de închisoare si pe Eugen Darie la 5 ani si 4 luni de închisoare, ambele pedepse cu executare.

Anterior, în aceasta cauza, au fost audiati creatorul de moda Catalin Botezatu si proprietarul unei societati care se ocupa cu comertul de obiecte de arta, Constantin Dinescu.

Judecatoria Sectorului 3 i-a condamnat, pe 26 noiembrie 2013, la câte 6 ani si 8 luni de închisoare pe Radu Dogaru si Eugen Darie în dosarul furturilor tablourilor din Olanda, pedeapsa redusa ulterior de CAB.

În acest dosar au fost trimisi în judecata Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsa), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru si Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

„Din probele administrate pe parcursul urmaririi penale exista suspiciunea rezonabila ca inculpatii Dogaru Radu si Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infractionala în scopul savârsirii infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, constând în aceea ca, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte si prin efractie, au sustras sapte opere de arta (picturi în ulei si acuarele)”, preciza DIICOT.

Tablourile intitulate ‘Tete d´Arlequin’ de Pablo Picasso, ‘La Lisseuse en Blanc et Jaune’ de Henri Matisse, ‘Waterloo Bridge’ si ‘Charing Cross Bridge’ de Claude Monet, ‘Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee’ de Paul Gauguin, ‘Autoportrait’ de Meyer de Haan si ‘Woman with Eyes Closed’ de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.(AS — autor: Madalina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie