Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat definitiv peste 60% din deciziile BEC de respingere a candidaturilor pentru europarlamentare

 

Judecatorii si avocatii care fac parte din Biroul Electoral Central, desemnati pentru alegerile europarlamentare de anul acesta, se pot „mandri” cu faptul ca, pana astazi, mai bine de 60 la suta din deciziile de respingere a candidaturilor au fost defiintate definitiv de catre Curtea de Apel Bucuresti, iar majoritatea persoanelor fizice sau formatiuni politice care au contestat deciziile BEC vor putea, contrar opiniei membrilor Biroului Electoral Central, sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European. Pe rolul instantei se mai afla, in judecare, inca trei contestatii, dintre care doua au ramas in pronuntare, iar una a fost trimisa spre rejudecare. Doar trei contestatii impotriva BEC au fost respinse de judecatori.

curtea-de-apel-bucurestiRaportul dintre candidaturile respinse, in data de 2 aprilie 2014, de catre Biroul Electoral Central si cel al admiterii contestatiilor ramase definitive la Curtea de Apel Bucuresti este unul rusinos. In sensul ca instantele au dat castigcastig de cauza pentru 60 la suta din persoanele fizice care doresc sa candideze independent sau formatiunile politice  care au depus liste pentru alegerile la Parlamentul European si respinse initial de Biroul Electoral Central.

Astfel, la data de 22 aprilie, Biroul Electoral Central a comunicat faptul ca a emis 16 decizii de respingere a candidaturilor depuse. Este vorba despre candidaturile depuse de candidatii independent Mircea Diaconu, Valentin Daeanu, Elena Doina Noghin, Vasile Iustuc, Nicolae Toteanu, si Danut Liga. La aceste candidaturi independente respinse, se adauga, tot la respinse, si cele depuse de Partidul Romania Mare (prin Corneliu Vadim Tudor), Partidul Romania Mare (prin Gheorghe Funar), Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Verde, Partidul Noua Republica, Partidul Alternativa Socialista, Partidul Dreaptatii Sociale, Partidul Ecologist Roman si Partidul National Taranesc Crestin Democrat (prin Eugen Romului Moisescu).

Asadar, BEC a respins 16 candidaturi. Dintre cei respinsi, doar cinci nu au cotestat decizia Biroului Electoral Central sau, cel putin, nu au atacat pana la aceasta ora aceasta decizie. Este vorba despre trei candidati independenti – Elena Doina Noghin, Vasile Iustuc si Nicolae Toteanu; si de doua formatiuni politice – Partidul Verde si Partidu Ecologist Roman.

In rest, toti ceilalti 11 au contestat decizia de respingere a candidaturilor, mai intai la Tribunalul Bucuresti si, apoi, in apel, la Curtea de Apel Bucuresti. Raportul dintre deciziile BEC desfiintate de instanta si cele ramase in picioare, asa cum a stabilit BEC, pe 2 aprilie, este zdrobitor.

Cinci contestatii admise definitiv de Curtea de Apel

Astfel, Mircea Diaconu a castigat definitiv, la Curtea de Apel Bucuresti, dreptul de a candida, in data de 9 aprilie, cand magistratii au respins atat apelul declarat de Agentia Nationala de Integritate fata de hotararea Tribunalului Bucuresti, care, de asemenea, i-au dat castigcastig de cauza lui Diaconu, dar si apelurile declarate impotriva aceleiasi hotarari formulate de cinci persoane fizice. In cazul acestora din urma, magistratii au respins apelurile, ca fiind formulate de persoane fara calitate procesuala activa. Apelul decarat de ANI a fost respins ca nefondat. Decizia este definitiva.

In cazul candidatului independent respins de BEC Valentin Eugen Daeanu, Curtea de Apel Bucuresti a decis, la 8 aprilie, sa admita contestatia acestuia impotriva deciziei Biroului Electoral Central, dispunand admiterea candidaturii contestatorului la alegerile pentru Parlamentul European ce se vor desfasura la data de 25 ai 2014. Decizia este, de asemenea, definitiva.

Si Danut Liga a castigat in fata celor de la BEC. Curtea de Apel a admis, la data de 8 aprilie, contestatia, modificand decizia Biroului Electoral Central si admitand candidatura lui Liga, ca independent, la alegerile europarlamentare. Decizie tot definitiva.

Corneliu Vadim Tudor a castigat, la randul sau, dar partial, razboiul cu BEC. Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia depusa de Partidul Romania Mare, prin semnatura „tribunului”, respectiv a admis partial lista de candidati depusa la BEC in data de 26 martie 2014.Instanta a mentinut, insa, dispozitia privind respingerea candidaturilor Virginiei Schenk, Elenei Pascu, a lui Vasile Luca, Valer Capragiu, Felicia-Petronela Olteanu, Stefan Bereanu, Constantin Cristescu, Emilian Tolnai, Adrian Corneliu Rarureanu, Ioan Sevenco si Ion Babuleanu.

Ieri, si reprezentantii Aliantei Nationale a Agricultorilor au castigat impotriva deciziei de respingere emisa de Biroul Electoral Central. Curtea de Apel Bucuresti a admis candidaturile depuse de aceasta alianta. Decizia este, de asemenea, definitiva.

De altfel, pe rolul instantelor se mai afla trei procese avand ca obiect contestarea deciziilor de respingere a candidaturilor pentru Parlamentul European. Este vorba despre contestatia depusa de Partidul Noua Republica, in care caz Curtea de Apel Bucuresti a ramas, tot ieri, in pronuntare, dar si de Partidul Alternativa Socialista, care va afla verdiictul final abia maine, 11 aprilie.

Cat priveste contestatia depusa de Partidul Dreptati Sociale, pe data de 7 aprilie Curtea de Apel Bucuresti a decis sa trimita cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucuresti.

Doar trei respingeri ale BEC, mentinute de instanta

Putem observa ca, pana in prezent, instantele au desfiintat cinci din cele 16 decizii de respingere a candidaturilor, iar pentru inca trei au ramas sa pronunte o solutie definitiva. Practic, jumatate din respingeri au fost desfiintate. Din cealalta jumatate de opt candidaturi respinse de BEC, putem scadea inca cinci, care nu au fost atacate in instanta, deci nu se poate spune ca este un castig al celor de la Biroul Electoral Central in aceasta „cursa” a candidaturilor.

Concluzia finala si neobisnuita este ca, in prezent, doar trei decizii de respingere a candidaturilor pentru Parlamentul European emise de Biroul Electoral Central au fost mentinute si de instantele de judecata. Este vorba despre listele cu candidaturi depuse de Partidul Romania Mare, prin Gheorghe Funar (absolut logic, atat timp cat a fost admisa candidatura PRM prin Corneliu Vadim Tudor), de cea depusa de candidatul independent Adrian Toader si de cea a Partidului National Taranesc Crestin Democrat, prin Eugen Romulus Moisescu. Ion Alexandru, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie