Cum se abordeaza conflictul si emotiile in mediere?
Conflictul este cel care uneste oamenii intre ei. Conflictul creaza, modifica si intareste relatiile umane. Creaza si determina relatii noi, modifica si determina incetarea unor anumite relatii, pe unele le intareste. Partenerii sociali (fie prieteni, fie soti, fie colaboratori, fie colegi de serviciu) se simt in alt mod dupa in conflict, tocmai datorita acestor modificari de relatie.
Depinzand de natura, intensitatea si efectele conflictului, fiecare dintre noi simtim o reasezare a relatiei noastre cu partenerul. Cand suntem in conflict, ceva se zguduie in noi, ca apoi relatia sa se reaseze, in alt mod. Aceasta reasezare, restabilire a relatiei cu cei din jur, ca urmare a unui conflict, este determinata de actiunea partilor in conflict, de cum s-a solutionat conflictul de catre parti.
Relatiile create, modificate ori intarite de conflict sunt modificari in structura comportamentala a persoanelor implicate in conflict. Daca eu sunt in conflict cu cineva, totul depinde de mine. Eu decid soarta conflictului. Eu decid modul de abordare a neintelegerii. Eu decid daca e oportuna impacarea, daca e oportuna continuarea si escaladarea conflictului, ori pur si simplu evitarea conflictului. De la acest mod al meu de abordare a conflictului, cealalta persoana cu care sunt in conflict este nevoita sa isi regleze metoda de abordare si solutionare a diferedului dintre noi.
Abordarea conflictului este in fapt un duel interpersonal care duce deseori la un cerc vicios, inchis, fara scapare, fara speranta la o solutie rationala. Un conflict mare ori mai multe conflicte mici pot duce in impas intreaga relatie. Impasul necesita medierea conflictului, interventia unui tert care sa distruga cercul vicios, si sa repuna in lumina interesele, nevoile si aspiratiile fiecarei persoane implicate in conflict; sa le reconcilieze, sa le reechilibreze, pe cat posibil si pe cat vor partile implicate in situatie. Medierea doreste sa rationalizeze situatia, avand in vedere ca starea conflictuala tinde spre irational, spre subiectiv, nefocusand persoanele spre un scop anume, spre o tinta precisa.
Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!