Aplicarea globala a legii penale in situatii tranzitorii, nelegala si neconstitutionala
Introducere
În rândurile ce urmeaza vom încerca sa demonstram faptul ca teza aplicarii legii penale mai favorabile pe baza criteriului aprecierii globale este atât nelegala, cât si neconstitutionala.
Înainte de a prezenta argumentele care sprijina opinia conform careia aplicarea regulii mitior lex trebuie sa se faca în functie de institutiile penale autonome, iar nu în bloc, facem mentiunea ca respectam toate punctele de vedere exprimate în aceasta chestiune, iar prin opinia noastra nu vrem decât sa ne aducem o modesta contributie la dezlegarea unei probleme de drept.
I. Care sunt premisele ce trebuie avute în vedere?
a. Retroactivitatea legii penale mai favorabile este impusa de legiuitor
Pentru a putea trage o concluzie logica în ceea ce priveste problema modului de aplicare a legii penale mai favorabile este necesara stabilirea împrejurarii daca legea fundamentala cuprinde dispozitii în aceasta materie.
Raspunsul este afirmativ. În art. 15 alin. (1) din Constitutie este reglementat principiul constitutional conform caruia legea nu retroactiveaza. Cu alte cuvinte, legea aplicabila unui raport juridic este legea în vigoare la momentul când raportul respectiv s-a nascut (tempus regit actum). Evident, legea penala se supune si ea acestui principiu. Principiul neretroactivitatii permite, însa, doua derogari (exceptii). Este vorba despre retroactivitatea legii penale sau contraventionale mai favorabile.
Pornind de la art. 15 alin. (2) din Constitutie, Curtea Constitutionala a statuat ca aplicarea legii penale mai favorabile este un adevarat principiu[1], ceea ce înseamna ca, în ipoteza unei situatii tranzitorii, legea penala mai favorabila se aplica în toate cazurile, daca legiuitorul nu a restrâns incidenta sa.
În acest sens s-a pronuntat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin Hotarârea pronuntata în Cauza Scoppola împotriva Italiei, potrivit careia în Europa si pe plan international s-a consolidat treptat un principiu fundamental al dreptului penal în sensul aplicarii unei legi penale care prevede o pedeapsa mai îngaduitoare, chiar daca a fost adoptata dupa comiterea infractiunii[2].
În acord cu opinia Curtii Constitutionale, apreciem ca exceptia retroactivitatii legii penale mai favorabile este obligatorie, ceea ce înseamna ca organele judiciare trebuie sa aplice legea noua mai favorabila, în temeiul art. 15 alin. (2) din Constitutie, chiar daca lipsesc normele de aplicare.
b. Situatia tranzitorie
Situatia tranzitorie este o succesiune de legi penale între data savârsirii infractiunii si încetarea raportului penal de conflict.
Citeste mai departe pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!