58,68% din actiunile Transelectrica au fost transferate din contul Ministerului Finantelor in cel al Secretariatului General al Guvernului
Pachetul majoritar însemnând 58,68% din actiunile Transelectrica a fost transferat din contul Ministerului Finantelor în cel al Secretariatului General al Guvernului, potrivit unui comunicat al companiei, remis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti.
Depozitarul Central a înregistrat acest transfer la data de 10 aprilie 2014.
La mijlocul lunii februarie, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta prin care Transelectrica si Transgaz au trecut în subordinea Secretariatului General al Guvernului, din cea a Ministerului Finantelor.
„Guvernul României a decis ca la data intrarii în vigoare a Ordonantei de Urgenta exercitarea drepturilor si îndeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar a statului la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice ‘Transelectrica’ S.A se realizeaza de catre Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-ministru”, se arata în comunicatul Guvernului.
Luni, 7 aprilie, Plenul Senatului a aprobat aceasta ordonanta.
„Prin proiectul de lege, exercitarea drepturilor si îndeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la cele doua societati se transfera de la Ministerul Finantelor Publice si se realizeaza de catre Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei prim-ministrului. Reprezentantii statului în adunarea generala a actionarilor sunt numiti si revocati prin ordin al secretarului general al Guvernului, la propunerea sefului Cancelariei prim-ministrului”, se arata în raportul întocmit de senatorii din Comisia economica.
În documentul citat, se precizeaza, totodata, faptul ca, în litigiile aflate pe rolul instantelor judecatoresti sau arbitrale în care statul este chemat în judecata în calitate de actionar la cele doua companii, interesele statului vor fi reprezentate de catre SGG.
„Dispeceratul Energetic National si Dispeceratul National de Gaze Naturale ramân în coordonarea metodologica si functionala a ministrului delegat pentru energie”, mai arata raportul.
Proiectul are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Camera sesizata în acest caz.(AS — autor: Florentina Cioaca, editor:Nicoleta Gherasi), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!