Persoanele care nu-si respecta atributiile in situatii de urgenta ar putea fi sanctionate penal – Proiect de lege

 

Persoanele cu atributii de interventie în situatii de urgenta care nu iau masurile necesare în cazuri de dezastre naturale, cutremure, dezastre de mediu, incendii ar putea suporta sanctiuni penale de pâna la 2 ani de închisoare, potrivit unui proiect de lege initiat de 73 de parlamentari.

Incendiu, foro: mediafax.ro

Incendiu, foro: mediafax.ro

În prezent sunt stabilite doar amenzi contraventionale pentru cei care nu-si îndeplinesc atributiile în situatiile de urgenta.

Proiectul prevede ca va constitui infractiune si se va pedepsi cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 10.000 lei la 100.000 lei netransmiterea mesajelor de avertizare a populatiei despre declararea starii de alerta în cazul situatiilor de urgenta, neconstituirea rezervelor tehnice si materiale necesare pentru aceste situatii si neîndeplinirea functiilor de sprijin stabilite pe timpul situatiei de urgenta.

Aceeasi pedeapsa penala si amenda se prevede în proiect în cazul neasigurarea înstiintarii, avertizarii, alarmarii sau evacuarii populatiei în situatii de protectie civila si transmiterea neautorizata de mesaje de protectiei civila, neanuntarea despre evenimente periculoase produse sau privind masurile de protectie civila necesare.

Initiatorii, în majoritate PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Mihai Sturzu, Marian Neacsu, Anghel Stanciu, considera ca „în general, comitelele pentru situatii de urgenta având doar sanctiuni contraventionale, asteapta organele de control ale ISU sa aplice legea si nu-si asuma nicio responsabilitate, iar în situatia în care a apare un eveniment, acestia sunt luati prin surprindere fara echipamentele necesare interventiei”.

„De fiecare data când exista evenimente neplacute vedem la televizor cum cetateni din zonele afectate stau si privesc, contrar prevederilor legale unde se prevede obligatia de a intervene în salvarea de bunuri sau vieti omenesti, astepând interventia autoritatilor”, arata initiatorii în expunerea de motive a proiectului, adaugând ca persoanele cu atributii în organizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta, cetatenii din aria evenimentului vor fi determinati sa intervina, „stiind ca risca sa fie sanctionati penal”.

Potrivit initiatorilor, organele de control IGSU sau ISU aplica anual amenzi contraventionale de peste 15 milioane de lei, care pâna în prezent nu au dus la eficientizarea activitatii comitetelor locale de interventie în caz de urgenta, iar în timp, s-a demonstrat ca „numai stiinta ca exista o sanctiune penala a fost mai mobilizatoare decât amenda contraventionala”.

Proiectul urmeaza sa intre mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind decizionala. Alina Novaceanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie