Optimizarea fiscala a IMM-urilor

 

Optimizarea fiscala presupune orice masura care reduce costurile fiscale ale unei firme, dar in limita legii. Mai exact, prin optimizare, societatile aplica facilitatile fiscale existente si prevederile favorabile din legislatie, cu conditia insa de a respecta legea. Totusi, optimizarea fiscala presupune si anumite riscuri la care contribuabilii se pot expune.

imm-uriOptimizarea fiscala este un concept mai care include orice masura care poate avea ca efect reducerea/eficientizarea sarcinii fiscale, a declarat pentru AvocatNet.ro Mihaela Popescu, managing director, Schoenherr Tax.

Totodata, optimizarea fiscala presupune respectarea legii si include orice masura imediata de natura sa reduca costurile fiscale aferente unei operatiuni/tranzactii specifice, a adaugat aceasta.

La randul sau, Ana Petrescu, Manager Deloitte Romania, ne-a explicat ca optimizarea fiscala implica identificarea mijloacelor prin care o companie poate beneficia de facilitatile fiscale sau alte prevederi favorabile din legislatie pentru afacerea sa.

Scopul unei optimizari fiscale este acela de a beneficia de facilitatile fiscale existente si de prevederile favorabile din legislatie, ceea ce conduce la diminuarea impactului fiscal in mod legal, a punctat Ana Petrescu.

In schimb, Dan Barascu, Tax Partner, BDO Romania, este de parere ca optimizarea fiscala este mai degraba o expresie decat un proces sau o tehnica determinata. In opinia sa, optimizarea fiscala reprezinta intelegerea temeinica a afacerilor clientului, respectiv ale contribuabilui, a mecanismelor si a limitarilor sale si gasirea acelor trasee oferite atat de legislatia fiscala locala, cat si de cea internationala care sa conduca la o reducere a impactului financiarfinanciar pe care taxele o au asupra acelei afaceri.

Efectul optimizarii fiscale nu ar trebui sa fie doar reducerea cuantumului taxelor, ci si amanarea exigibilitatii lor pe cat posibil, astfel incat compania sa reduca sau sa gestioneze mai bine impactul fluxului de numerarnumerar, a declarat la solicitarea noastra Dan Barascu.

Ce pot optimiza fiscal IMM-urile?

Intreprinderile mici si mijlocii pot face actiuniactiuni de optimizare fiscala pentru toate taxele, ne-a precizat Dan Barascu. Potrivit acestuia, IMM-urile au posibilitatea de a beneficia de facilitatile fiscale generale, ca de exemplu:

  • amortizarea degresiva sau accelerata,
  • diferitele mecanisme de reducere a amortizarii fiscale sau de a investia investi in active care se amortizeaza rapid,
  • noile masuri fiscale de tip holding,
  • facilitatile referitoare la activitatea de cercetare-dezvoltare,
  • deducerile aplicabile pentru cheltuielile cu formarea profesionala a personalului angajat,
  • deductibilitatea cheltuielilor sociale, tichete de masa,
  • creditul fiscal acordat pentru sponsorizare,
  • impozitarea microintreprinerilor,
  • TVA la incasare,
  • facilitatile de natura vamala (certificate care dau posibilitatea amanarii taxarii inverse in vama, scutirea de la plata TVA in vama daca importul este urmat de o livrare intracomunitara, etc);
  • facilitatile care tin de scutirea de la plata impozitelor locale si a impozitului pe venit (in cazul programatorilor de exemplu).

„Desi numeroase, aceste faciltati fiscale sunt din pacate prea putine pentru o reducere eficienta a taxelor. In plus, daca legislatia interna nu ofera suficiente solutii, atunci putem apela la legislatia internationala, care inca mai contine cateva mecanisme de rearanjare a activitatilor la nivel global astfel incat sa se reduca la minim impactul fiscal”, este de parere Dan Barascu.

Nu in ultimul rand optimizarea fiscala se poate realiza in mod indirect prin rearanjarea traseelor comerciale sau a modului de facturare, actiuniactiuni care pot fi facute numai dupa o temeinica analiza operationala a activitatii respective, a subliniat specialistul BDO..

De asemenea, Ana Petrescu, Manager Deloitte, sustine ca in zona optimizarilor fiscale, putem vorbi de aplicarea facilitatilor fiscale existente in masura in care toate conditiile prevazute de legislatie sunt respectate.

Printre exemple se numara deducerea suplimentara de 50% a cheltuielilor eligibile din activitatea de cercetare-dezvoltare sau neimpozitarea veniturilor obtinute de personalul IT, a adaugat sursa citata.

„Un alt exemplu ar fi acela al unei companii profitabile, care are in vedere achizitionarea unor echipamente cu o valoare semnificativa. Pentru aceasta companie, orice modalitate de a finanta investitia este bine venita. Aplicand metoda de amortizare accelerata, compania are posibilitatea de a deduce in primul an de functionare 50% din valoarea acestor echipamente. Astfel, se diminueaza impozitul pe profitprofit datorat de catre societate in anul in care presiunea financiara este mai ridicata ca urmare a investitiei”, a explicat Ana Petrescu.

Totodata, Mihaela Popescu, managing director, Schoenherr Tax,  ne-a precizat ca optimizarea fiscala este un concept mai general care poate include orice masura concreta de eficientizare a sarcinii fiscale intr-un anumit context.

Spre exemplu, optimizarea fiscala poate presupune: vanzarea creantelor neperformante catre vehicule specializate atunci cand se estimeaza ca sansele de recuperare sunt mici in raport cu eforturile, divizare versus transfer contractual al unei afaceri, finantare intra-grup in euro versus finantare in monedamoneda nationala, TVA la incasare versus regimul standard de TVA, a detaliat reprezentatul Schoenherr Tax.

Indiferent de masurile aplicate, optimizarea fiscala presupune, din punctul de vedere al lui Dan Barascu, parcurgerea mai multor etape, dintre care:

  • analiza operationala a afacerii, caz in care sprijinul clientului este esential;
  • gasirea facilitatilor fiscale potrivite pentru respectivul tip de afacere atat la nivel international, cat si national;
  • gasirea acelor trasee comerciale, astfel incat facilitatile fiscale sa poata fi aplicate;
  • implementarea masurilor de optimizare fiscala.

Specialistul BDO a adaugat ca nu exista un termen in sine referitor la cand ar trebui aplicata optimizarea fiscala, ci aceasta vine la pachet cu prima zi de functionare a companiei respective, insa trebuie sa se incadreze in prevederile legale.

„Optimizarea fiscala este un process continuu pentru ca ofera un avantaj cert in termeni de competitivitate prin reducerea impactului fluxurilor de numerarnumerar si redirectionarea acestui flux catre investitii, etc”, a mai spus Dan Barascu.

Potrivit sursei citate, principalul avantaj al optimizarii fiscale il reprezinta optimizarea fluxurilor financiare si redirectionarea unor fluxuri care inainte de optimizarea fiscala erau dedicate taxelor catre investitii.

Riscurile optimizarii fiscale

Riscul cel mai des intalnit in optimizarea fiscala este acela al interpretarilor arbitrare ale inspectorilor fiscali fata de actiunile care conduc la reducerea impactului fiscal pe care companiile le fac, a subliniat Dan Barascu.

Pe de alta parte, a continuat specialistul BDO, exista si un risc inerent ca acea actiuneactiune de optimizare fiscala sa fie supusa diverselor interpretari din partea Fiscului avand in vedere proverbiala neclaritate a legislatiei fiscale romanesti.

Totusi, atata timp cat pirgihiile folosite sunt legale, corecte si utilizate cu moralitate si cu simt civic, nu se pune problema evaziunii fiscale, a atentionat Dan Barascu.

De aceeasi parere este si Ana Petrescu, care sustine ca optimizarea fiscala porneste de la prevederile legislatiei fiscale in vigoare.

„In situatia in care interpretarea organelor fiscale in cadrul unui control ar fi diferita, o societate trebuie sa fie capabila sa justifice existenta unei substante economice (rationamentul si scopul economic si comercial din spatele tranzactiei desfasurate). Modalitatea de a demonstra acest lucru depinde de la caz la caz”, a spus aceasta.

Totodata si Mihaela Popescu apreciaza ca optimizarea fiscala este un drept legitim al oricarui contribuabil atata timp cat acestia nu abuzeaza de si nu fraudeaza legea fiscala.

Totusi, fiecare caz in parte trebuie analizat concret pentru a identifica care sunt mijloacele prin care se poate sustine o operatiune/tranzactie in fata autoritatilor fiscale. Solutii universal valabile nu exista, sustine Mihaela Popescu, dar este esential sa se poata demonstra ca fiecare operatiune/tranzactie are un scop comercial si ca partile implicate au din punct de vedere economic capacitatea de a-si exercita in mod real rolul pe care si-l asuma in contracte. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie