Decizie Curtea de Apel Bucuresti: Organele CNAS nu pot emite decizii de impunere
Astfel s-a pronuntat Curtea de Apel Bucuresti (CAB), care, admitând o actiune având ca obiect anulare act administrativ, a decis anularea în parte a dispozitiilor art. 35 alin. 1 din Ordinul presedintelui CNAS nr. 617/2007 în privinta posibilitatii organului competent al CAS de a emite decizii de impunere.
Sentinta civila a CAB nr. 835/2012, din 8 februarie 2012, cu recurs în 15 zile de la comunicare, a fost publicata în Monitorul Oficial nr. 243/2014.
Reclamanta a chemat în judecata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, solicitând instantei sa dispuna anularea partiala a art. 35 din Ordinul presedintelui CNAS nr. 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata a contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru încasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, respectiv în partea referitoare la posibilitatea emiterii de catre casele de asigurari de sanatate (CAS) de titluri de creanta sub forma deciziilor de impunere.
În motivarea cererii, reclamanta a aratat ca prevederile acestui articol:
– pe de o parte, confera caselor de asigurari de sanatate competenta de a emite titluri de creanta fiscala, si anume decizii de impunere prin care se stabilesc creante fiscale, constând în contributii la FNUASS, adaugând astfel la Legea nr. 95/2006 privind reforma în sanatate, care nu confera asemenea competenta caselor de asigurari de sanatate;
– pe de alta parte, încalca dispozitiile imperative ale Codului de procedura fiscala în privinta competentei exclusive a organului fiscal de a emite decizii de impunere prin care se stabilesc creante finale.
În privinta interesului promovarii actiunii, reclamanta a justificat prin faptul ca pe numele sau a fost emisa de catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti o decizie de impunere. Pârâta CASMB nu a formulat întâmpinare.
Analizând actele dosarului, Curtea a apreciat ca actiunea este întemeiata, pentru motivele aratate în sentinta civila pronuntata.
În opinia Curtii, dispozitiile art. 35 alin. (1) din Ordinul presedintelui CNAS nr. 617/2007 încalca prevederile art. 86 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, potrivit carora decizia de impunere se emite de organul fiscal competent, iar, potrivit art. 17 alin. (5) din acelasi act normativ, organe fiscale sunt ANAF si unitatile subordonate acesteia, precum si compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale. Ca urmare, organele CNAS nu sunt organe fiscale si, în consecinta, nu pot emite decizii de impunere.
Citeste mai departe pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!