Agentia Nationala de Integritate a pierdut procesul cu fostul consilier Ioan Mocan, din cadrul Consiliului Judetean Salaj

 

Agentia Nationala de Integritate (ANI) pierde procese pe banda rulanta, in contradictoriu cu persoanele pe numele carora institutia a intocmit rapoarte de evaluare prin care a fost constatata starea de incompatibilitate sau de conflict de interese. Ieri, insa, Inalta Curte a mai dat castig de cauza unui fost consilier judetean, care nu numai ca a reusit sa anuleze, astfel, doua rapoarte de evaluare, dar magistratii au obligat ANI sa-i achite acestuia 1.000 de lei preparatii pentru prejudiciul de imagine creat ca urmare a faptului ca a facut public informatii din aceste rapoarte de evaluare.

Agentia Nationala pentru IntegritateFostul consilier PDL Ioan Mocan, din cadrul Consiliului Judetean Salaj, a reusit sa anuleze, definitiv, in instanta doua rapoarte de evaluare intocmite, la jumatatea anului 2012, de Agentia Nationala de Integritate, prin care a fost constatata incompatibilitatea sa in aceasta functie, pe de o parte, si existenta unui conflict de interese penal, pe de alta parte.

ANI l-a inclus pe Moca, in data de 15 iunie 2012, pe o lista cuprinzand un numar de 78 de consilieri locali si judeteni, din mandatul 2008 – 2012, pe care i-a gasit incompatibili si in conflict de interese. Si mai interesant este faptul ca Agentia Nationala de Integritate, prin  inspectorul Daniela Mincu, de la Directia Generala Inspectia de Integritate, a intocmit cele doua rapoarte la doua luni de zile dupa ce Ioan Mocan si-a pierdut mandatul de consilier judetean, ca urmare a demisiei sale din PDL, in data de 26 aprilie 2012.

Conform sintezei rapoartelor de evaluare intocmite pe numele sau, ex-consilierul judetean Mocanu este acuzat ca, in timp ce exercita functia publica, a incheiat in contract de  prestari servicii cu Muzeul Judetean de Istorie Salaj, obtinand un beneficiu patrimonial in cuantum de… 649 de lei.

Si, iata cum, pentru aceste constatari, institutia condusa de procurorul Horia Georgescu, mult laudata in raportul MCV, a primit, ieri, inca o grea lovitura de imagine. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul inaintat de Agentia Nationala de Integritate si de inspectorul de Integritate Daniela Mincu, impotriva unei sentinte pronuntate de Curtea e Apel Cluj, care i-a dat, in urma cu un an si jumatate, castigcastig de cauza fostului consilier judetean Ioan Mocan.

Dupac e i-au fost aduse la cunostinta cele doua rapoarte de evaluare, Ioan Mocan a actonat in judecata atat Agentia Nationala de Integritate, cat si p  inspectorul Daniela Mincu, solicitand anularea rapoartelor, despagubiri morale si obligarea ANI sa-si ceara scuze.

La data de 21 septembrie 2012, Curtea de Apel Cluj a dispus anularea celor doua rapoarte de evaluare intocmite de ANI in 15 iunie 2012 si a obligat Agentia Nationala de Integritate sa publice hotararea judecatoreasca, pe cheltuiala proprie, atat pe propria pagina de internet – www.integritate.eu, dar si intr-un ziar de larga raspandire nationala si locala.

Mai grav pentru institutia condusa de Horia Georgescu este ca instanta a obligat Agentia Nationala de Integritate si pe inspectorul Daniela Mincu sa-i plateasca lui Ioan Mocan suma de 1.000 de lei, reprezentand reparatii pentru prejudiciul de imaginesuferit de fostul consilier judetean in urma intocmirii si aducerii la cunostinta opiniei publice a celor doua rapoarte de evaluare.

ANI a atacat imediat cu recurs hotararea Curtii de Apel Cluj, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie, la mai bine de un an si jumatate distanta, a respins, ieri, definitiv, actiunea Agentiei Nationale de Integritate, ca nefondata. Ion Alexandru, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie