Taxa pe bacsis. Patronatele din turism cer impozitarea cu 16% a bacsisului lasat de clienti
ANAT si FPTR au semnat un document pe care l-au transmis Ministerului pentru IMM si Turism si Autoritatii Nationale pentru Turism si în care solicita, printre altele, impozitarea cu 16% a bacsisului lasat de clienti în baruri, cafenele si restaurante.
„În turism, bacsisul este o sursa importanta de venit pentru chelneri, ospatari si barmani. El indica si cât de dragut este acel personal. Tinând cont ca se da bacsis în toate barurile si restaurantele, si se da la negru, noi propunem ca acesta sa fie impozitat cu 16%, asa cum se impoziteaza veniturile personale”, a declarat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), citata de Mediafax.
Domnia sa spune ca patronatele cer ca valoarea bacsisului sa fie lasata la latitudinea clientului, iar suma stabilita de acesta sa fie introdusa pe nota de plata si impozitata cu 16%, urmând ca restaurantul sa plateasca aceasta noua taxa.
Patronatele au transmis propunerea catre autoritatile din turism, urmând ca acestea sa o prezinte Guvernului. „Suma platita de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obisnuit, cu TVA etc, iar propunerea noastra este ca bacsisul sa fie taxat cu doar 16%. Astfel, daca nota de plata este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client daca si cât vrea sa lase bacsis. Daca acesta îi va spune ca lasa, sa zicem, 10 lei, acesti 10 lei vor fi inclusi si ei pe nota de plata. Diferenta va fi ca cei 100 de lei vor fi impozitati ca si pâna acum, cu TVA plus alte taxe, în timp ce pentru cei 10 lei, reprezentând bacsisul, res¬taurantul va plati doar impozitul de 16%. În acest fel, si statul va câstiga ceva din acest bacsis din care, pâna acum, nu obtinea nimic, pentru ca este platit la negru”, a explicat Morariu.
Aceasta a adaugat ca suma obtinuta din impozitarea bacsisului ar putea fi folosita pentru investitii în turism.
„Este o masura buna, dar nu este cheia îndreptarii turismului româ¬nesc. Mai întâi trebuie sa scadem TVA pentru alimentatia din turism de la 24% la 9%, asa cum se întâmpla în multe tari europene. Ni se spune tot timpul ca trebuie sa ne aliem la masurile europene, atunci când se introduce o taxa, dar nimeni nu aduce acest argument ca sa scada taxe. Acum, când am solicitat impozitarea bacsisului, fiind o taxa în plus, este posibil sa se aprobe”, a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Raducan spune ca înca se discuta modalitatea de comunicare a bacsisului între client si chelner.
„Când cere nota, un client educat îi va spune chelnerului sa treaca pe ea si un bacsis de X lei. Pe nota va aparea o rubrica numita tips, unde va fi trecuta suma platita suplimentar de client. Exista deja programe folosite si de restaurantele din România unde, pe nota de plata, apare tips, dar este 0. Oricum, daca nu vrea, clientul poate sa nu îi lase nimic chelnerului, caz în care pe nota de plata va aparea tips 0”, a explicat oficialul FPTR.
Recent, reprezentantii hotelierilor, cei ai Ministerului pentru IMM si Turism si ai Ministerului Finantelor au format un „grup de lucru” unde s-au discutat mai multe posibile masuri de redresare a turismului, printre care si impozitarea bacsisului. bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!