Surse judiciare: Elan Schwartzenberg a fost intermediarul transelor de bani din dosarul lui Radu Mazare

 

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg este cel care l-ar fi pus în legatura pe Avraham Morgenstern cu „persoane capabile” sa-i asigure câstigarea licitatiei pentru „Henri Coanda” si, totodata, cel care ar fi preluat bani de la firmele acestuia si le-a pus în conturi ale fratilor Mazare si ale altora.

Elan SchwartzenbergSurse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ca Schwartzenberg s-ar fi ocupat de intermedierea primirii banilor de catre Radu si Alexandru Mazare de la cetateanul de origine israeliana Avraham Morgenstern.

Potrivit surselor citate, Schwartzenberg ar fi primit de la firmele lui Morgenstern mai multe sume de banibani, pe care sa le dea unor „persoane capabile” sa-i obtina acestuia din urma câstigarea contractului pentru campusul de locuinte sociale „Henri Coanda” din Constanta.

Acelelasi surse sustin ca, printr-o firma controlata de Elan Schwartzenberg, ar fi fost furnizati 95.000 de euroeuro într-un cont off-shore al lui Radu Mazare si 40.000 de euro în unul al lui Alexandru Mazare. Cele doua sume reprezinta o parte din banii dati de Avraham Morgenstern pentru a-si asigura câstigarea contractului.

Conform surselor citate, anchetatorii au depistat aceasta cale de intermediere a sumelor date fratilor Mazare, reusind sa obtina documentele încasarii banilor de catre firmele off-shore.

Pe de alta parte, sustin aceleasi surse, un judecator de la Înalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea procurorilor anticoruptie de interceptare telefonica a fratilor Mazare.

Anchetatorii DNA ar fi primit însa de la SRI, în acest dosar, note informative si interceptari telefonice facute în baza unui mandat de siguranta nationala.

Potrivit surselor citate, nu ar exista interceptari concludente ale unor discutii purtate de Radu Mazare cu alte persoane, dar exista interceptari în care s-ar face referire la activitatea infractionala cercetata de procurori.

Primarul Constantei, Radu Mazare, este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euroeuro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale „Henri Coanda”, pentru a o ajuta pe aceasta sa câstige licitatie si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a informat ca Radu Mazare este urmarit penal pentru luare de mita, iar Avraham Morgenstern, „reprezentant al unei societati comerciale”, pentru dare de mita.

Cei doi au fost retinuti marti seara, dupa audieri la sediul central al DNA.

Radu Mazare si Avraham Morgenstern au fost dusi, miercuri dupa-amiaza, la instanta suprema, pentru judecarea propunerii de arestare preventiva a lor.

Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ca fratele primarului Constantei, senatorul PSD Alexandru Mazare, este cercetat în acest dosar pentru luare de mita, dupa ce ar fi primit, si el, banibani în contextul favorizarii firmei care a construit campusul de locuinte sociale „Henri Coanda”.

Potrivit acelorasi surse, senatorul ar fi avut cunostinta de activitatea infractionala a fratelui sau si i-a oferit acestuia ajutorul. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie