Ministrul pentru Societatea Informationala nu mai vrea sa listeze actiunile Romtelecom

 

Pachetul de actiuni detinut de stat la Romtelecom valoreaza între 300 si 600 milioane de euro, cea mai buna varianta de vânzare a acestuia fiind negocierea directa, a declarat Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.

romtelecom„Valoarea reala a pachetului Romtelecom se situeaza între 300 si 600 milioane de euroeuro si cu siguranta va fi o negociere foarte dura pentru ca noi credem ca acest operator are un potential de piata extraordinar, numai daca ne referim la investitiile care sunt în curs de pregatire si la investitiile care vor urma în perioada imediat urmatoare finantate din fondurile europene în perioada 2014-2020. Cuantificând acest potential, credem ca este absolut necesar sa cerem un pret corect, care sa reflecte faptul ca Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piata locala“, a spus Cotovelea.

Romtelecom este controlat de grupul elen OTE – 54,01% si statul român – 45,99%. Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom. El a adaugat ca vânzarea participatiei minoritare detinute de stat la Romtelecom este una dintre prioritatile Guvernului.

„Pâna la finele acestui semestru vom avea o proiectare foarte exacta din partea unei echipe de consultanti pe care o avem în minister si vom vedea, în urma unei analizeanalize, care va fi cea mai favorabila din punct de vedere financiar si al încadrarii în unitatea de timp. Poate sa fie un IPO, poate sa fie o negociere directa. Eu tind sa cred ca negocierea directa este cea mai buna varianta. În orice caz, decizia va fi luata în urma analizarii unui raport care va fi realizat de o comisie guvernamentala“, a spus ministrul.

De la OTE la Deutsche Telekom

Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat, în luna martie, la preluarea mandatului, ca momentul si marimea pachetului de actiuni Romtelecom care va fi listat trebuie alese cu grija pentru a evita un esec. La rândul sau, fostul ministru Dan Nica a declarat ca spera ca pâna la finele acestui an actiunile detinute de stat la Romtelecom sa fie listate la bursabursa. Initial, în contractul de privatizare se preciza ca statul trebuie sa listeze actiunile. În perioada 2009-2011, statul a încercat de mai multe ori sa poarte negocieri cu grecii de la OTE pentru ca acestia sa cumpere pachetul ramas la stat. Dar grupul elen nu a avut bani si a propus statului fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote. Ulterior, însa, grupul german Deutsche Telekom a preluat controlul asupra OTE.

Romtelecom si Cosmote, venituri de peste un miliard de euro

În 2013, Romtelecom si Cosmote România au consemnat afaceri cumu­late de aproape 1,1 miliarde de euro, din care Romtelecom – 609,5 milioane de euro. Statul a mai încercat sa privatizeze Romtelecom si în 2005 si în 2008, dar ambele initiative au esuat. Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine 54,01% din capitalcapital din anul 2001.

Romtelecom este actionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile. NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa în peste 120 de localitati urbane si rurale. Daniel Ionascu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie