Incetarea incorecta a unui contract de munca – Studiu de caz

 

Situatia salariatului: Salariata s-a angajat la societatea X în data de 01.04.2010 în baza contractului individual de munca încheiat pe perioada nedeterminata si înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) sub nr. xxxx. Începând cu data de 01.04.2012, salariata a intrat în concediu pentru cresterea si îngrijirea copilului în urma depunerii unei cereri scrise catre angajator pâna la data de 27.01.2014 – data la care copilul salariatei a împlinit vârsta de doi ani.

contractÎn luna ianuarie 2014, pâna în data de 27.01.2014, salariata a încercat sa contacteze angajatorul pentru a îi comunica intentia de a se întoarce la locul de munca ocupat anterior, acesta raspunzând ca salariata nu poate reveni la munca deoarece i-a fost desfacut contractul de munca si ca nu mai este angajata acestuia.

De atunci si pâna în prezent a fost o continua încercare din partea salariatei de a-l convinge pe angajator sa o primeasca la munca sau sa i se elibereze actele cu privire la încetarea contractului individual de munca, respectiv decizia de încetare, adeverinta de vechime si adeverinta care atesta plata contributiilor sociale. Atitudinea reprezentantului legal al angajatorului a devenit din ce în ce mai agresiva, vorbind urât si facând amenintari la telefon, refuzând categoric eliberarea actelor mai sus mentionate.

În data de 17.02.2014, în urma unei discutii telefonice prin care salariata a atentionat angajatorul cu privire la apelarea la o instanta de judecata în data de 18.02.2014, aceasta a primit prin posta simpla si fara confirmare de primire doar decizia de încetare a contractului individual de munca, începând cu data de 05.02.2014, încetare ce a avut ca temei art. 55 lit. a din Codul Muncii (respectiv încetarea de drept).

În preambulul deciziei era mentionat urmatorul paragraf: “Având în vedere ca fosta salariata nu a revenit la munca dupa depasirea cu peste cinci zile a concediului pentru cresterea si îngrijirea copilului de pâna la doi ani, societatea decide ca, începând cu data de 05.02.2014, sa înceteze contractul individual de munca al salariatei în temeiul art. 55 lit. a din Codul Muncii“.

Greseli identificate

Atunci când ne confruntam cu angajatori de rea-credinta, este indicat ca orice solicitare din partea salariatului sa fie facuta în scris prin intermediul unui mijloc de transmitere care poate fi dovedit. Cea mai buna metoda de a face acest lucru este scrisoarea cu confirmare de primire. O metoda si mai sigura, dar putin mai anevoioasa, este scrisoarea cu confirmare de primire si valoare declarata. Prin cea din urma metoda nu doar ca se demonstreaza trimiterea unui document catre destinatar, dar se dovedeste si documentul exact care a fost trimis.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie