ghiseul.ro – Aceeasi experienta neplacuta la plata impozitelor

 

Statul a reusit, prin lansarea ghiseul.ro, sa transfere în online experienta pe care cetatenii o au în fata unuia fizic, unde trebuie sa te apleci în fata unei gauri în geam si sa achiti impozitele datorate statului, a declarat directorul general al firmei Netopia, Antonio Eram, la ZF Mobilio ’14.

ghiseul.ro„Mie mi se pare ca numai în România puteai sa dai numele ghiseul.ro la un serviciu de plati online, care prin definitie este o chestie, o gaurica în geam, unde trebuie sa te apleci sa platesti … Exact acelasi lucru au reusit sa-l faca online. Ca sa platesti taxele si impozitele prin ghiseul.ro trebuie sa te duci la administratia financiara sa faci sase hârtii, dupa ce ai facut online alte doua, sa-ti dea o parola cu care sa intri pe ghiseul.ro … Jesus, what the …? Guys, gânditi … Suntem în secolul XXI. Si dupa ce platesti sa constati ca banii nu s-au dus unde trebuie, nu au fost încasati …”, a declarat Eram.

Înfiintata de Antonio Eram, Netopia opereaza platforma de plati online mobilpay.com.

Lansat în martie 2011, Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP) este diponibil pe www.ghiseul.ro si este administrat si operat de Agentia pentru Agenda Digitala a României (AADR), institutie aflata în subordinea MSI.

În 2013, românii au platit cu cardul taxe si impozite în suma de 133 milioane lei, în crestere cu 36%, avans sustinut de tranzactiile la POS, care au consemnat un plus de 38%, potrivit datelor raportate de bancile membre Visa Europe, plata medie situându-se la 358 de lei.

La sfârsitul anului trecut, plata taxelor si impozitelor locale cu cardul direct la POS la sediile administratiilor fiscale era acceptata de 176 de primarii.

Totodata, un numar de 96 de primarii acceptau plata online a taxelor si impozitelor locale, prin www.ghiseul.ro sau platformele proprii.

La finele lunii martie, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a calificat serviciile furnizate populatiei de ANAF ca fiind mizerabile si primitive, dupa ce în calitate de contribuabil a asteptat 45 de minute sa plateasca taxele datorate de familie statului.

„Stiu în detaliu situatia de la ANAF pentru ca si eu, la fel ca si alti cetateni ai României, am fost în situatia sa achit anumite contributii ale familiei si, dupa 45 de minute, nu am înteles deloc, sincer vorbind, cum este organizata aceasta institutie a statului. Este o mizerie ce se întâmpla acolo. Sunt nevoi mari, investitii financiare care trebuiau realizate pâna acum, erau angajamente pe care România le-a luat în 2010, lucruri care înca nu functioneaza (…) Ceea ce se întâmpla acum la toate sediile ANAF este un privitimism daca ne comparam situatia cu alte state europene, cum ar fi Germania sau Austria, unde peste 99% din plati se fac online”, a afirmat Cotovelea, în data de 26 martie, la conferinta internationala „Mediafax Talks about Digital Europe”.

Ulterior, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a anuntat ca vrea sa permita si firmelor sa achite, prin.www.ghiseul.ro, taxele si impozitele, si sa introduca si modalitatea de plata direct de pe telefonul mobil, serviciu disponibil în prezent doar pentru persoane fizice.

Propunea a fost discutata în cadrul unei întâlnirii desfasurata vineri, 28 martie, la care au participat Razvan Cotovelea, ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu.

„Scopul întâlnirii l-a constituit finalizarea informatizarii complete a sistemului de depunere online a declaratiilor fiscale si extinderea Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), disponibil la www.ghiseul.ro, în vederea asigurarii platilor online a taxelor si impozitelor si de catre persoane juridice”, se arata într-un comunicat al Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) remis MEDIAFAX la 2 aprilie. Adrian Dumitrache, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie