Regimul fiscal al contravalorii abonamentelor pe mijloacele de transport in comun
Codul Fiscal defineste prin intermediul art. 55 veniturile din salarii, veniturile considerate asimilate salariilor si avantajele acordate salariatilor. În acelasi timp, la alin. (4) se definesc categoriile de sume care nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile.
La punctul a) al alineatului mai sus amintit se precizeaza ca sumele reprezentând contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile.
În cadrul aceluiasi alineat, la litera f), contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul între localitatea în care angajatii îsi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile în care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii, nu este inclusa în veniturile salariale si nu este impozabila.
În completarea celor mai sus mentionate vin Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, care mentioneaza, potrivit punctului 77, ca nu sunt considerate avantaje contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa în interiorul localitatii.
Asadar, situatia în care contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport nu este considerata avantaj de natura salariala este data de necesitatea salariatului în cauza de a face uz de un asemenea abonament. Numai salariatii care prin natura activitatii lor se folosesc de abonamentul pe mijloacele de transport în comun pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice pot beneficia de decontarea acestor cheltuieli, cu mentiunea ca nu este considerat avantaj de natura salariala si nu este impozabil.
Citeste mai departe e legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!