Raportul de activitate al Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2013

 

Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne, a prezentat marti, 8 aprilie 2014, Raportul de activitate al MAI pe anul 2013. Evenimentul a avut loc la sediul institutiei.

ministerul afacerilor interneRedam în continuare discursul integral al ministrului:

”Obiectivele Ministerului Afacerilor Interne în anul 2013, stabilite prin Planul Strategic Institutional si Planul Anual Legislativ, au fost complementare cu cele ale Programului de Guvernare 2013-2016 si ale Strategiei Nationale de Ordine Publica 2010-2013. Aceste obiective au urmarit continuarea eforturilor circumscrise cresterii performantelor si capacitatii de actiune a ministerului, în vederea asigurarii unui climat de normalitate civica si a unui nivel ridicat de siguranta a cetateanului.

Politica si misiunea ministerului s-au axat pe adaptarea cerintelor de organizare si functionare în raport cu noile realitati socio-economice. Astfel, consolidarea managementului integrat al situatiilor speciale de urgenta si crizelor pe ordine publica, precum si cresterea eficientei activitatilor de prevenire si combatere a macrocriminalitatii si evaziunii fiscale reprezinta în continuare obiectivele esentiale ale Ministerului Afacerilor Interne.

S-au înregistrat rezultate pozitive, ca urmare a scaderii semnificative a infractiunilor din sfera criminalitatii organizate si a celor de mare violenta, concomitent cu reducerea economiei subterane. Toate acestea s-au concretizat în cresterea nivelului de siguranta a cetateanului si generarea de venituri suplimentare la bugetul de stat.

În scopul asigurarii climatului de ordine publica, Politia Româna a desfasurat peste 1,6 milioane de actiuni de combatere a fenomenului infractional, fiind constatate peste 90.000 infractiuni, din care aproximativ 80% în flagrant. Pentru reducerea infractionalitatii stradale, Jandarmeria Româna a desfasurat peste 360.000 de actiuni de mentinere a ordinii publice, executând cu 4% mai multe misiuni decât în anul 2012.

Totodata, au fost executate peste 28.000 actiuni în comun cu alte structuri de mentinere a ordinii publice, iar structurile Jandarmeriei Montane au salvat 1.785 persoane aflate în pericol.

Ca urmare a masurilor întreprinse, pentru prima data în ultimii 7 ani, faptele asociate criminalitatii stradale cunosc o scadere semnificativa, în medie, cu aproape 20%. Ponderi relevante, în scadere, s-au înregistrat în cazul faptelor de tâlharie – 27% si a celor de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice – 16%.

În anul 2013 criminalitatea în mediul rural a scazut, per ansamblu, cu aproximativ 5%, iar infractiunile contra persoanei cu 14%. Infractiunile de furt, desi sunt în scadere cu 10%, ramân, în continuare, principala problema în mediul rural, reprezentând 33% din totalul infractiunilor sesizate.

Pe domeniul sigurantei rutiere, numarul persoanelor decedate în accidente de circulatie a scazut sub 2.000 de persoane. Aceasta în conditiile unei infrastructuri subdimensionate si insuficient modernizate, dar si a dublarii numarului conducatorilor auto si autovehiculelor. Practic s-au înregistrat scaderi la toti indicatorii, în special la cei vizând numarul de accidente grave de circulatie (cu 9%) si al persoanelor grav ranite (cu 8%).

Sprijinul Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica s-a materializat prin planificarea si coordonarea unor misiuni de amploare, executate în sistem integrat, de structurile de ordine si siguranta publica ale ministerului, respectiv:
• Conferinta si Forumul Salzburg;
• Summit-ul Tarilor din Europa Centrala si de Est – China si vizita oficiala a Prim-ministrului Republicii Populare Chineze;
• Adunari publice organizate de structuri sindicale sau având caracter spontan, cu participarea unui numar semnificativ de persoane;
• Competitii sportive si concerte cu grad ridicat de risc.

Activitatile întreprinse pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, au influentat schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor prin cresterea numarului operatiunilor fiscalizate si, implicit, a încasarilor la bugetul de stat.

Astfel, activitatea structurilor cu responsabilitati în domeniu s-a concretizat prin dispunerea începerii urmaririi penale în peste 12.000 de cauze penale, instituirea de masuri preventive împotriva a peste 2.100 persoane, instituirea masurilor de indisponibilizare asupra unor bunuri în valoare de peste 260 milioane lei (peste 57 milioane euro), precum si instituirea de masuri asiguratorii asupra unor bunuri a caror valoare depaseste 570 milioane lei.

La nivelul Portului Constanta, au fost instrumentate 30 de cauze complexe, privind fapte de evaziune fiscala, spalare de bani si trafic de droguri de mare risc, savârsite de membrii unor grupuri infractionale organizate.
Pe linia combaterii contrabandei cu produse din tutun, au fost identificate 15 depozite clandestine, 2 instalatii ilegale de fabricat tigari si s-au descoperit peste 11,4 milioane pachete de tigari.

În ceea ce priveste criminalitatea organizata, au fost destructurate cu aproximativ 5% mai multe grupuri infractionale organizate (peste 260), formate din peste 2.400 de persoane trimise în judecata, din care pentru mai mult de jumatate dintre acestea au fost dispuse masuri preventive.

În ceea ce priveste criminalitatea informatica, au fost destructurate cu 14% mai multe grupuri infractionale organizate, fiind trimise în judecata cu 35% mai multe persoane.

82 de grupuri infractionale organizate, cu preocupari infractionale în sfera traficului si consumului ilicit de droguri, au fost destructurate, cu 618 persoane trimise în judecata, dintre care jumatate în stare de arest. Au fost destructurate cu 17% mai multe grupuri infractionale specializate în traficul de persoane, iar pentru jumatate din persoanele trimise în judecata a fost instituita masura arestarii preventive. Totodata, au fost repatriati 121 cetateni români, victime ale traficului de persoane.

În domeniul migratiei si azilului, aproximativ 100.000 persoane cu cetatenie straina au beneficiat de permise de sedere legala pe teritoriul tarii si 896 persoane au primit statut de refugiat sau o alta forma de protectie internationala, fiind depistati cu sedere ilegala peste 2.300 cetateni straini.

În ceea ce priveste prevenirea si combaterea coruptiei, în peste 91% din cazuri lucratorii ministerului testati de lucratorii Directiei Generale Anticoruptie au dat dovada de integritate.

În domeniul situatiilor de urgenta au fost înregistrate peste 311.000 urgente, 97% din misiunile executate de SMURD fiind reprezentate de ajutor medical calificat. Desi numarul cazurilor de urgenta si a persoanelor asistate a crescut cu 16%, timpul mediu de reactie al echipajelor SMURD s-a mentinut la valori similare anilor trecuti (circa 11 minute). Rezultatul misiunilor SMURD s-a materializat prin salvarea a 5.393 persoane si protejarea unor bunuri în valoare de peste 2,6 miliarde lei. La nivelul Inspectoratului General de Aviatie, din cele peste 5.700 de ore de zbor executate în sprijinul structurilor operative, 70% au fost reprezentate de misiuni medicale ale SMURD.

Referitor la cooperarea internationala, actiunile cu partenerii europeni si internationali au urmarit, cu prioritate, promovarea intereselor tarii noastre în raporturile cu organismele europene, si au vizat exercitarea de catre România, prin intermediul ministerului, a presedintiei unor forumuri internationale, respectiv:
• Detinerea Presedintiei Forumului Salzburg;
• Preluarea Presedintiei Forumului de cooperare de la Marea Neagra.

Referitor la accesarea fondurilor europene, au fost gestionate fonduri externe nerambursabile în valoare de aproximativ 135 milioane euro, prin intermediul a 192 de proiecte, dintre care 42% au fost finalizate, în valoare de peste 46 milioane euro. În prezent, sunt în evaluare 95 de proiecte, în valoare de aproximativ 90 milioane euro si 173 de initiative pentru proiecte viitoare, în valoare de peste 1,5 miliarde euro.

Pe linia managementului resurselor umane – din 146.276 de posturi prevazute în statele de organizare, sunt ocupate 95%.
Media de vârsta a personalului ministerului este 41 ani si 5 luni, categoria cea mai tânara de personal fiind reprezentata de politisti si militari, cu o vârsta medie de 37 de ani.

Referitor la resursele financiare si logistice, MAI a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat în valoare de 8.381,5 milioane lei si de venituri proprii lasate la dispozitia sa, în valoare de aproximativ 228,9 milioane lei. 98,4% din fonduri au fost alocate activitatilor de ordine publica. A rezultat un procent de executie de 99,74%. În conditiile unor resurse bugetare insuficiente, la finele anului 2013 s-au înregistrat datorii restante fata de personal în valoare de 165 milioane lei, reprezentând 50% din valoarea financiara a drepturilor de echipament. Am rezolvat aceasta problema – personalul ministerului a primit aceste drepturi în luna februarie 2014 – a fost primul lucru care m-a preocupat la preluarea conducerii MAI.

În ceea ce priveste dotarea cu mijloace de transport, în prezent, gradul de asigurare cu aceste mijloace este, în medie, de 42,6%. Peste jumatate din mijloacele auto ale Jandarmeriei Române si Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au o vechime mai mare de 10 ani.

Obiectivele si prioritatile Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2014

Pentru anul 2014, Ministerul Afacerilor Interne are ca prioritati, cresterea gradului de siguranta publica, cresterea sentimentului de siguranta în rândul cetatenilor si protejarea bugetului general consolidat al statului, prin intensificarea masurilor de combatere a macrocriminalitatii si evaziunii fiscale. Între obiectivele importante pentru acest an se numara si asigurarea unui management colaborativ si prioritizarea actiunilor la nivelul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, precum si cresterea potentialului de actiune al Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Pentru a creste potentialul operational al institutiei avem în vedere elaborarea si promovarea Strategiei Nationale de Ordine Publica 2014-2020, precum si continuarea procedurilor pentru respectarea de catre structurile ministerului a conditiilor si cerintelor ce decurg din aplicarea Noului Cod Penal si de Procedura Penala. De asemenea, asigurarea masurilor necesare desfasurarii în bune conditii a alegerilor pentru Parlamentul European si pentru functia de Presedinte al României, intensificarea controlului la nivelul frontierei externe a Uniunii Europene, continuarea eforturilor în procesul de aderare la spatiul Schengen, precum si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene – reprezinta prioritati asumate pentru anul 2014.

Anul trecut au fost înregistrate progrese în lupta împotriva coruptiei. Cele câteva cazuri izolate de coruptie au reprezentat mai degraba exceptia decât regula si nu pot conduce la o concluzie unitara în ceea ce priveste lipsa de integritate a personalului. Vom continua sa mentinem aceleasi standarde ridicate de integritate ce caracterizeaza institutia prin promovarea constanta a comportamentului etic si descurajarea ferma a practicilor lipsite de probitate în rândul lucratorilor MAI.

Ministerul Afacerilor Interne este una din acele institutii a caror buna functionare se constata nu doar la evenimentele de bilant. Rezultatele se vad la orice ora din zi sau din noapte, se vad în fiecare moment în care cetatenii acestei tari se simt protejati, iar ordinea publica este aparata.

Rezultatele activitatii acestor oameni sunt cu atât mai demne de lauda cu cât stim cu totii cât de dificila este misiunea pe care o au lucratorii MAI. Este un deficit real de resursa umana în multe locuri din tara. Sunt probleme în ceea ce priveste asigurarea, la un nivel optim, a mijloacelor tehnice necesare activitatii de zi cu zi. Nu în ultimul rând, problema salarizarii ramâne un punct important pe agenda mea ca viceprim-ministru, dar si pe agenda Executivului. Vorbim despre oameni care îsi asuma riscuri deosebite, care depun eforturi deosebite pentru reusita muncii lor si care îsi fac datoria cu responsabilitate si eficienta. Acesti oameni merita mai mult din partea noastra. Iar eu sunt convins ca, treptat, salariile vor ajunge la un nivel care sa oglindeasca mai bine importanta si dificultatea muncii pe care o depun colegii nostri peste tot în tara. Nimeni nu trebuie sa-mi spuna sa ma bat pentru colegii mei si pentru drepturile lor. Voi lua toate masurile necesare pentru ca drepturile personalului, inclusiv cele salariale, sa fie respectate. Pentru asta este nevoie sa fim o echipa – conducerea ministerului, sindicate.

Si tocmai în aceasta directie, în data de 7 aprilie am aprobat un Ordin prin care sunt modificate conditiile pentru avansarea în grad a politistilor înainte de îndeplinirea stagiului minim.

Am luat deja masurile necesare astfel încât plata contravalorii normei de echipament pe anul în curs sa se achite esalonat, în cadrul salariului lunar.

Tot prin Ordin, în 7 aprilie 2014, am introdus decontarea transportului la si de la locul de munca pentru politistii mutati în interesul serviciului sau împuterniciti în alte localitati decât cele de domiciliu sau resedinta.

Masura se aplica si pentru politistii care se deplaseaza în si din localitati isolate, unde nu sunt mijloace de transport în comun care sa le asigure prezenta la programul de lucru, în limita unei cote de 7,5 litri de combustibil la 100 km.

De asemenea, am aprobat un Ordin de Ministru care permite marirea numarului de beneficiari potentiali ai majorarii salariale trimestriale acordate personalului care executa lucrari de exceptie si misiuni speciale, prin stabilirea transelor de majorare de 30, 40 si 50%.

MAI a elaborat proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului care va reglementa plata muncii desfasurate de personalul ministerului în zilele de repaus saptamânal, sarbatori legale si în celelalte zile libere potrivit prevederilor legale în vigoare – în procent de 75% din salariul functiei de baza, solda sau salariul de baza. Actul normativ va reglementa totodata aplicarea unitara a problematicii sporului/majorarii de pâna la 50% din salariul functiei de baza, solda sau salariul de baza. Proiectul urmeaza sa intre în circuitul de avizare.

Am initiat, de asemenea, demersurile necesare în vederea reducerii deficitului de mijloace de mobilitate la structurile operative prin utilizarea a 57 milioane euro din venituri proprii pentru dotarea unitatilor ministerului cu autospeciale.

Vreau sa-i multumesc Primului-Ministru pentru tot sprijinul acordat Ministerului Afacerilor Interne si institutiilor din domeniul securitatii nationale.

La acest moment de bilant, vreau sa-mi exprim o dorinta pe care o am atât ca ministru, cât si ca simplu cetatean. Vreau ca legea sa fie respectata la fel de toata lumea.
Iar Ministerul Afacerilor Interne trebuie sa garanteze egalitatea în fata legii. Noua ne revine datoria de a duce legea în strada. Noua ne revine datoria de aplica si de a garanta respectarea cadrului normativ. Noua ne revine responsabilitatea de a sanctiona derapajele astfel încât sa-i descurajam pe cei care actioneaza ilegal si sa dam încredere oamenilor cinstiti în MAI.
În aceste conditii, va rog si – în calitate de ministru – va cer sa fiti extrem de rigurosi în activitatea pe care o desfasurati pe teren. Nicio ezitare si niciun fel de toleranta în fata încalcarii legii. Nu uitati ca legea este arma cea mai importanta pe care o aveti cu dumneavoastra în fiecare clipa a activitatii pe care o desfasurati. Faceti uz de ea în lupta pe care o dati cu fenomenul infractional. Infractorii nu pot fi opriti decât prin mijloace ferme si legale. Actionati asadar cu toata fermitatea si în deplina legalitate. Este un mesaj important pe care vreau sa-l transmit astazi pentru colegii prezenti în aceasta sala si pentru toti colegii din tara.

Toti cei care poarta însemnele Ministerului de Interne merita tot respectul societatii. Dar acest respect nu poate fi impus, ci se câstiga prin actiune. Prin urmare, va cer sa nu permiteti nimanui sa ignore haina pe care o purtati. Nu permiteti nimanui sa dea dovada de lipsa de respect la adresa activitatii pe care o desfasurati în slujba legii. Inspirati teama infractorilor si încredere oamenilor cinstiti! Actionati cu toata puterea, în spiritul si în litera legii! Fara excese, dar cu maxima rigoare. Aceasta este directia pe care vreau sa o urmeze toti cei care fac parte din aceasta echipa a Ministerului Afacerilor Interne.

Stiti ca sunt un om care a crescut, s-a format ca om si a muncit în domeniul Securitatii Nationale. Va asigur ca sunt un om deosebit de deschis la propunerile de îmbunatatire a activitatii dumneavoastra. Dar sunt în egala masura un om ferm si exigent. Si sunt asa pentru ca în acest domeniu, doar fermitatea si exigenta conduc spre rezultate. Tocmai de aceea, îmi exprim convingerea ca anul viitor bilantul Ministerului va fi unul mai bun. Salut rezultatele obtinute pâna acum si va cer ca, împreuna, sa ridicam stacheta si sa dam acestui minister statutul pe care îl merita: acela de institutie de elita, pusa în slujba legii si a cetatenilor României, care îsi îndeplineste misiunea zi de zi si ceas de ceas, aparând deopotriva oameni, institutii si valori.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!”

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie