Ministerul Fondurilor Europene: Beneficiarii de finantari prin POSDRU vor putea inlocui partenerii cu care urmeaza sa implementeze proiectele finantate

 

Beneficiarii de finantari prin Programul Operationul Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) vor putea inlocui partenerii cu care urmeaza sa implementeze proiectele finantate in cadrul acestui program, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), remis astazi redactiei. De asemenea, Autoritatea de Management POSDRU a lansat recent in dezbatere publica pe site-ul sau un proiect de instructiune in acest sens.

ministerul fondurilor europeneConform unui comunicat al MFE remis astazi redactiei, solicitantii de finantari prin POSDRU vor putea sa inlocuiasca partenerii cu care vor implementa proiectele finantate in cadrul acestui program. Astfel ca Autoritatea de Management POSDRU a publicat recent  pe pagina de internet un proiect de instructiune.

„Aceasta reglementare a fost solicitata de piata si asigura tratamentul egal al celor implicati. In acelasi timp, acest proiect de instructiune reprezinta o flexibilizare a regulilor si ofera premisele necesare unei bune implementari a proiectelor. In prezent, partenerii pot fi schimbati doar dupa semnarea contractelor de finantare. Astfel, dam posibilitatea ca modificarile sa fie facute din timp pentru ca solicitantii de finantari sa se ocupe exclusiv de implementarea proiectelor dupa semnarea acestora”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Proiectul de instructiune prevede ca partenerii alesi pot fi inlocuiti daca exista motive intemeiate, daca noii parteneri sunt diferiti de cei existenti, cu conditia ca toti ceilalti parteneri au fost informati si sunt de acord cu inlocuirea.

In acelasi timp, viitorii parteneri trebuie sa indeplineasca toate conditiile specifice din Ghidul Solicitantului, sa desfasoare activitati relevante pentru respectivele proiecte si sa preia responsabilitatile partenerului schimbat, se mentioneaza in documentul de presa.

Conform proiectului de instructiuni, se va putea admite inlocuirea beneficiarului finantarii nerambursabile in situatiile in care beneficiarii/partenerii principali sunt: institutii/structuri cu statut international confirmat de Ministerul Afacerilor Externe (exemple – Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Crucea Rosie, Semiluna Rosie, OIM, etc – in cazul modificarii statutului reprezentantei cu personalitate juridica din Romania sau al existentei unei necorelari intre statutul reglementat al acestor organizatii si legislatia nationala aplicabila) sau Primarii, Consilii Locale sau Judetene cu Unitatea Administrativ-Teritoriala aferenta acestora, respectiv comuna, orasul, municipiul sau judetul,.

Autoritatea de Management POSDRU va putea aproba inlocuirea unui partener sau a unor parteneri din cadrul unui proiect depus spre finantare/finantat in cadrul POSDRU 2007-2013, doar in urmatoarele conditii:

1. Exista o motivatie intemeiata pentru inlocuirea partenerului existent:

  • partenerul existent solicita acest lucru prin adresa scrisa catre beneficiar (liderul de parteneriat);
  • beneficiarul (liderul de parteneriat) face dovada clara, cu documente justificative scrise si suficiente ca mentinerea partenerului/partenerilor in proiect blocheaza sau creeaza dificultati majore in ceea ce priveste contractarea si/sau derularea in bune conditii a proiectului;
  • exista motive obiective care afecteaza unul din parteneri, cum ar fi desfiintarea unei autoritati publice prin act normativ, reorganizarea/modificarea atributiilor autoritatii publice, pierderea personalitatii juridice, etc.

2. Noul partener propus este diferit de partenerii existenti; nu se preiau de catre acestia drepturile si obligatiile partenerului inlocuit.

3. Toti ceilalti parteneri existenti sunt informati si sunt de acord cu inlocuirea partenerului initial, prin semnarea unui Acord de Parteneriat, care include noul partener propus. De asemenea, prin semnarea Acordului de Parteneriat, noul partener propus preia toate obligatiile partenerului inlocuit.

4. Noul partener respecta urmatoarele cerinte:

  • indeplineste toate conditiile din Ghidul Solicitantului – Conditii Generale si Specifice referitoare la statutul partenerilor;
  • desfasoara activitati relevante pentru domeniul proiectului sau demonstreaza ca in obiectul de activitate al institutiei pe care o reprezinta se afla si activitatea/activitatile din cadrul proiectului pentru care are rol de partener;
  • demonstreaza ca are capacitate financiara si operationala la un nivel cel putin egal cu vechiul partener, astfel incat sa nu afecteze implementarea corespunzatoare a proiectului;
  • va desfasura activitatile pentru care era responsabil partenerul inlocuit, conform cererii de finantare si Acordului de Parteneriat initial.

Pentru beneficiarii (liderii de parteneriat) care sunt autoritati/institutii finantate din fondurifonduri publice, in cazul in care se va dori schimbarea unui partener, entitate privata, beneficiarul va avea obligatia de a face publica intentia de a cauta un nou partener (entitate privata – conform OUG 64/2009), in vederea continuarii implementarii unui proiect finantat din instrumente structurale, mentionand totodata principalele activitati ale proiectului si conditiile
minime pe care trebuie sa le indeplineasca acesta, se mentioneaza in proiectul de instructiune.

In acelasi document se arata ca modificarea Acordului de Parteneriat, precum si inlocuirea partenerului se va realiza:

  • inainte de semnarea contractului de finantare, pe baza unei cereri depuse la AM/OI semnata de beneficiar (lider de parteneriat);
  • dupa semnarea contractelor de finantare, pentru cererile de propuneri de proiecte lansate incepand cu anul 2013, prin act aditional la contractul de finantare, conform cerintelor prezentei instructiuni si a altor instructiuni emise de AM POSDRU.

In ambele situatii se va verifica conformitatea administrativa a partenerului propus. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie