Legea comertului ar putea fi modificata
Marile lanturi de hipermarketuri, asociatiile de producatori agricoli, administratorii de piete si parlamentarii vor discuta astazi în Parlament pe marginea legii comercializarii produselor alimentare. Se vrea reducerea programului de lucru pentru supermarketuri, termene mai scurte de plata si amenzi pentru magazinele care nu platesc la timp.
La aproximativ trei ani de când retailerii si producatorii au semnat un Cod de bune practici în comertul cu produse agroalimentare, disputele dintre cele doua parti ar putea escalada din nou. În Parlament se discuta din nou posibilitatea de a modifica legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În acest sens, astazi, pe ordinea de zi a Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor figureaza dezbateri la care sunt invitati reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din România (Carrefour, Kaufland, Auchan, Metro, Selgros), Asociatia Administratorilor de Piete din România si Asociatii ale producatorilor agricoli. „Am facut o propunere de modificare a Legii 321, pentru ca am constatat ca marile retele de hipermarketuri au înca o pozitie dominanta si o forta prea mare în negocierile cu producatorii români. Toata ideea a pornit de la faptul ca nu se mai gasesc produse românesti proaspete si sanatoase în supermarketurile din România”, a declarat pentru ECONOMICA.NET deputatul PNL Marin Anton, initiatorul proiectului de lege.
Închis duminica la supermarket?
Principalele modificari propuse de deputatul PNL se refera la redefinirea conceptului de supermarket, dar si a modului în care se poarta negocierile între retaileri si producatori. Mai mult, se doreste introducerea unor amenzi, în cazul în care comerciantii nu respecta termenele de plata fata de furnizori si limitarea programului magazinelor. Astfel, conform proiectului de modificare a legii privind comercializarea produselor alimentare, supermarketurile „sunt obligate sa respecte urmatorul program saptamânal de functionare luni – sâmbata: ora 1400 – deschis, sâmbata: ora 1400 – duminica – închis.”Este relevant faptul ca state precum Germania nu admit programul de functionare al supermarketurilor duminica”, se arata în nota de fundamentare a proiectului.
Un altfel de supermarket
În proiectul de modificare a Legii comertului alimentar se da o definitie a „supermarketului” ca „unitate de vânzare cu amanuntul, cu autoservire, care ofera o larga selectie de produse alimentare si nealimentare si care are o suprafata de minimum 1.500 mp.” În Legea aflata în vigoare din 2009, acest concept nu este definit. Totodata, se doreste modificarea „costului de achizitie a bunurilor” care ar trebui sa cuprinda pretul de cumparare negociat între supermarket si furnizor si nu „pretul unitar net care apare în factura de achizitie, obtinut prin scaderea discountului oferit de furnizor, la care se adauga cheltuielile directe specifice revânzarii si costurile serviciile prestate de comerciant furnizorului”.
Potrivit proiectului, o modificare apare si în ceea ce priveste „pretul de achizitie la consumator” definit ca un „cost de achizitie la comerciant plus adaosul comercial”. În Legea 321, pretul de achizitie la consumator este definit ca un „cost de achizitie la comerciant majorat cu adaosul comercial si TVA”. „În pretul de achizitie sunt marcate toate tarifele pe care supermarketurile le impun si le factureaza producatorilor. Spre exemplu, factureaza un produs la 2 lei plus TVA, dupa care refactureaza acelasi produs pentru ca adauga alte taxe precum cele de raft etc”, ne-a mai explicat Anton.
Amenzi pentru comerciantii rau platnici
Prin schimbarea legislatiei, parlamentarii doresc si modificarea termenelor de plata a comerciantului catre furnizor la cel mult 10 zile, dar impun si sanctiuni financiare cuprinse între 100.000 de lei si 150.000 de lei, în cazul în care acestea nu se respecta. Conform actualelor prevederi legislative, retailerul trebuie sa plateasca furnizorului în cel mult 35 de zile si cel putin 12 zile (în cazul produselor proaspete), dar nu se stabilesc amenzi.” Alina Stanciu, economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!