Consiliul Concurentei: Amenzile pentru practici anticoncurentiale au crescut anul trecut cu 187%, cele mai multe fiind aplicate in sectorul constructiilor de drumuri

 

Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi de circa 87 milioane de lei (aproape 20 de milioane de euroeuro), in crestere cu 187%, fiind sanctionate 35 de firme pentru practici anticoncurentiale, o companie pentru nefurnizare de informatii si o persoana fizica pentru o concentrare nenotificata.

consiliul concurenteiComparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar fata de anul 2011 se situeaza la un nivel de 15 ori mai redus.

“Nivelul deosebit de ridicat inregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizarii cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifra de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piata carburantilor, abuzurile de pozitie dominanta ale Orange si Vodafone”, se arata in raportul de activitate pentru anul 2013 al Consiliului Concurentei, citat de Mediafax.

Printre cele mai mari amenzi din anul trecut se numara cea aplicata de Consiliul Concurentei celor 14 firme membre ROREC si ECOTIC, in valoare totala de 56,5 milioane de lei (aproximativ 12,7 milioane euroeuro). De asemenea, Consiliul Concurentei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Nationala Loteria Romana, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings pentru intelegeri anticoncurentiale.

Din punct de vedere al tipului de incalcare a legislatiei, 79,5% din totalul sanctiunilor aplicate a fost pentru intelegeri orizontale, 19,9% pentru intelegeri verticale, 0,2% pentru punerea in aplicare a unei concentrari economice inainte de notificare si de autorizarea sa de catre Consiliul Concurentei si 0,004% reprezentand amenzi cominatorii aplicate in anul 2012 pentru nefurnizarea de informatii in cadrul unei anchete sectoriale.

In anul 2013, Consiliul Concurentei a declansat 18 investigatii, din care 12 privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta si 6 privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale). incont.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie