Vodafone afla astazi daca scapa de amenda de 27 de milioane de euro aplicata de Consiliul Concurentei

 

Vodafone, al doilea cel mai mare operator de telefonie mobila din România, ar trebui sa afle azi daca scapa sau nu de amenda de 27 de milioane de euroeuro aplicata de Consiliul Concurentei pentru abuz de pozitie dominanta. Daca decizia ÎCCJ va fi favorabila Autoritatii, aceasta ar fi cea mai mare sanctiune confirmata de instanta în România, pentru care nu mai exista cale de atac.

VodafoneÎnalta Curte de Casatie si Justitie judeca astazi recursul Vodafone România în dosarul amenzii de 120,3 milioane lei (27 milioane euroeuro, cursul curent) aplicate de Consiliul Concurentei în 2011 pentru abuz de pozitie dominanta.

Vodafone a atacat aceasta decizie la Curtea de Apel Bucuresti în 2011 si a pierdut în faza de fond, iar ÎCCJ ar trebui sa se pronunte definitiv în recurs, dupa doua amânari. Pe fond, compania a fost aparata de casa de avocatura Tanasescu, Gavrila & Asociatii.

Vodafone, alaturi de Orange România, au fost amendate cu putin peste 3% din cifra de afaceri pe 2010 (amenda de 147,9 milioane lei – 33,1 de milioane de euroeuro – în cazul Orange) pentru abuz de pozitie dominanta, dupa ce cele doua companii ar fi blocat, în 2007, accesul operatorului Netmaster la retelele lor de telefonie. Aceasta era cea mai mare amenda data de Consiliul Concurentei de la înfiintare si a fost întrecuta ca valoare de cea aplicata petrolistilor pentru o întelegere pe piata carburantilor privind retragerea unui sortiment de benzina.

„Autoritatea de concurenta a constatat ca Orange si Vodafone au refuzat sa acorde firmei Netmaster (care a depus plângerea, n. red.) accesul la retele lor de telefonie în vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator. Netmaster le solicitase interconectarea la tariful reglementat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii, tarif mai mic decât cele practicate de cele doua firme de telefonie.

Abuzurile Vodafone si Orange s-au manifestat pe pietele serviciilor de terminare a apelurilor în propriile retele de telefonie, piete pe care fiecare dintre acesti operatori detine o pozitie de monopol. Conform legislatiei în domeniul concurentei, în absenta unei justificari obiective, un refuz reprezinta un abuz de pozitie dominanta pe piata de acces.

Cele doua companii nu au acordat Netmaster accesul la retelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate în international si a celor originate în retelele altor furnizori din România pentru o perioada de un an si jumatate în reteaua Vodafone si doi ani si patru luni în reteaua Orange. De asemenea, pentru o scurta perioada de timp, cele doua companii au limitat terminarea apelurilor nationale provenite din reteaua Netmaster”, se arata în raportul Consiliului Concurentei pe anul 2010.

În acest dosar a fost implicata si compania Romtelecom în prima faza, însa Autoritatea nu a gasit probleme la compania cu actionariat grecesc. Mihai Banita, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie