Legea privind protectia desenelor si modelelor a fost republicata in Monitorul Oficial

 

In Monitorul Oficial nr. 242 din 4 aprilie 2014 a fost republicata Legea nr. 129/1992 privind protectia desenelor si modelelor.

monitorul oficial al romanieiIn cadrul actului normativ se arata:

Drepturile asupra desenelor si modelelor sunt dobandite si protejate in Romania prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, denumit in continuare O.S.I.M., in conditiile prezentei legi.

Prezenta lege se aplica desenelor si modelelor ce fac obiectul unei inregistrari sau solicitari de inregistrare in Romania ori care isi produc efectele in Romania, ca urmare a unei protectii comunitare sau internationale.

Strainii cu domiciliul sau sediul in afara teritoriului Romaniei beneficiaza de prevederile prezentei legi in conditiile conventiilor internationale privind desenele si modelele, la care Romania este parte.

In intelesul prezentei legi, termenii sau expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:

  • Aranjamentul de la Haga – Aranjamentul privind depozitul international de desene si modele industriale, adoptat la Haga la 6 noiembrie 1925, cu modificarile si completarile ulterioare, la care Romania a aderat prin Legea nr. 44/1992;
  • autor – persoana fizica sau un grup de persoane fizice constituit pe baza unei intelegeri, care a creat desenul sau modelul;
  • certificat de inregistrare – titlul de protectie acordat de O.S.I.M. pentru desenele si modelele inregistrate
  • desen sau model – aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, redat in doua sau trei dimensiuni, rezultat din combinatia dintre principalele caracteristici, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale ale produsului in sine si/sau ornamentatia acestuia;
  • desen sau model comunitar – desenul sau modelul protejat in conditiile Regulamentului nr. 6/2002/CE, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene L nr. 3 din 5 ianuarie 2002, de catre Oficiul pentru Armonizare in Piata Interna, cu efect pe intregul teritoriu al Comunitatilor Europene;
  • detalii nesemnificative – acele elemente grafice sau de forma, care nu determina caracterul individual al desenului sau modelului;
  • inregistrare – modul de dobandire a drepturilor asupra desenelor si modelelor in temeiul prezentei legi sau al conventiilor internationale la care Romania este parte;
  • mandatar autorizat – persoana care exercita profesiunea de consilier in proprietate industriala in conditiile legii si care poate reprezenta o parte interesata in procedurile in fata O.S.I.M.;
  • produs – orice articol obtinut printr-un proces industrial sau artizanal, continand printre altele si elemente concepute spre a fi asamblate intr-un produs complex, ambalaje, forme de prezentare, aranjamente, simboluri grafice, caractere tipografice; programele de calculator nu sunt considerate produs;
  • produs complex – un produs compus din elemente multiple ce pot fi inlocuite de o maniera care sa permita dezasamblarea si reasamblarea produsului;
  • solicitant – persoana fizica sau juridica ce solicita la O.S.I.M. inregistrarea, respectiv eliberarea unui certificat de inregistrare a unui desen sau model;
  • titular – persoana fizica sau juridica careia ii apartin drepturile conferite prin inregistrarea desenului sau modelului si pentru care se elibereaza certificatul de inregistrare.

Dreptul la eliberarea certificatului de inregistrare apartine autorului desenului sau modelului ori succesorului sau in drepturi, pentru desenele si modelele create in mod independent.

In cazul in care mai multe persoane au creat in mod independent un desen sau model, dreptul la eliberarea certificatului de inregistrare apartine persoanei care a depus prima cererea de inregistrare.

In cazul in care desenul sau modelul a fost creat ca urmare a unor contracte cu misiune creativa sau de catre salariati, in cadrul atributiilor de serviciu, dreptul apartine persoanei care l-a comandat.

Pana la proba contrara, solicitantul este prezumat a avea dreptul la eliberarea certificatului de inregistrare a desenului sau modelului.

Drepturile asupra unui desen sau model dobandite conform prezentei legi nu prejudiciaza drepturile asupra desenelor sau modelelor neinregistrate, marcilor si altor semne distinctive, brevetelor de inventie si modelelor de utilitate, caracterelor tipografice, topografiilor de produse semiconductoare.

Protectia desenului sau modelului inregistrat in conformitate cu prezenta lege nu exclude si nu prejudiciaza protectia prin drept de autor a acestuia.

Conditii pentru protectia desenelor si modelelor

Obiectul cererii poate fi inregistrat in masura in care constituie un desen sau model, in sensul art. 2,este nou si are un caracter individual.

Un desen sau model este considerat nou daca niciun desen ori model identic nu a fost facut public inaintea datei de depunere a cererii de inregistrare sau, daca a fost revendicata prioritatea, inaintea datei de prioritate.

Se considera ca desenele sau modelele sunt identice daca trasaturile lor caracteristice difera numai in ceea ce priveste detaliile nesemnificative.

Se considera ca un desen sau model are caracter individual daca impresia globala pe care o produce asupra utilizatorului avizat este diferita de cea produsa asupra unui asemenea utilizator de orice desen ori model facut public inaintea datei de depunere a cererii de inregistrare sau, daca a fost revendicata prioritatea, inaintea datei de prioritate.

La evaluarea caracterului individual trebuie sa se ia in considerare gradul de libertate a autorului in elaborarea desenului sau modelului.

Daca un desen sau model aplicat la un produs ori incorporat intr-un produs constituie o parte componenta a unui produs complex, acesta va fi considerat nou si avand caracter individual numai daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  • partea componenta, odata incorporata in produsul complex, ramane vizibila pe durata utilizarii normale a acestuia; utilizare normala inseamna utilizarea de catre beneficiar, fara a include intretinerea sau reparatiile;
  • caracteristicile vizibile ale partii componente indeplinesc ele insele conditiile privind noutatea si caracterul individual.

Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie