Financial Times sesizeaza interesul investitorilor predispusi la risc, pentru piete precum Romania si Ungaria neglijate pana acum

 

Fluxurile de capital din Europa Centrala si de Est au început sa patrunda dincolo de siguranta si stabilitatea Poloniei si Cehiei, investitorii predispusi la risc manifestând un interes mai ridicat pentru piete precum România si Ungaria, neglijate pâna acum.

investitiePentru fondul Globalworth, care pregateste finantare de 200 milioane euro pentru investitii în România, intrarea investitorilor pe piata româneasca ar putea pune capat unei perioade în care concurenta a fost modesta, potrivit Financial Times.

„În prezent este ceva mai putina concurenta pentru afacerile de care suntem interesati. Toata lumea se uita la Polonia si asta nu este rau pentru noi, deoarece putem tinti active la preturi atractive. Însa daca este sa credem în ciclicitatea pietei si a fluxurilor globale de capital, randamentele de la Varsovia si Praga vor scadea la un nivel atât de scazut, încât investitorii se vor reorienta catre pietele noastre”, a declarat pentru Financial Times directorul general adjunct al Globalworth, Dimitris Raptis.

Cea mai mare parte din activele Globalworth sunt concentrate în Bucuresti. Globalworth detine cladirile de birouri BOB, BOC, Tower Center International, City Offices, precum si proiectele Herastrau One, Bucharest One si complexul de locuinte Upground. Valoarea de piata a acestor proiecte era estimata în decembrie la 488 de milioane de euro.

Concluziile lui Raptis se bazeaza pe o crestere puternica a fluxurilor investitionale remarcata anul trecut în Europa Centrala si de Est, noteaza FT.

În Rusia, cea mai mare piata din regiune, valoarea tranzactiilor imobiliare a crescut anul trecut cu 40%, la 5,2 miliarde euro, potrivit datelor CBRE. Polonia, a doua mare piata din zona, a consemnat un avans de 9% al pietei, la 3 miliarde euro. Tranzactiile din Cehia au urcat cu 68%, la 1 miliard de euro. Cu exceptia Ucrainei, toate pietele din regiune au crescut anul trecut. În Ucraina, valoarea tranzactiilor s-a prabusit la 41 milioane euro, de la 241 milioane euro în 2012.

Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din regiune si din România, a provizionat toata expunerea pe Ucraina si nu are în plan noi afaceri în aceasta tara, a declarat directorul general al companiei, Eduard Zehetner. Cu toate acestea, Immofinanz va continua sa investeasca la Moscova.

„Moscova însasi este la fel de mare ca o tara din Europa de Est”, a afirmat el.

Pe lânga Rusia, Polonia si Cehia au fost cele mai solide piete din regiune si au atras fonduri cu profil conservator din Germania, Austria si SUA, care apreciaza potentialul relativ ridicat de crestere în conditii de siguranta sporita. În timp ce Londra sau Parisul ofera randamente de aproximativ 3%, investitorii pot obtine câstiguri aproape duble la Varsovia, cu un grad de risc usor mai ridicat.

Astfel, în timp ce investitorii institutionali continua sa aduca bani în Polonia si Cehia, cei cu o toleranta mai ridicata pentru risc manifesta un interes sporit pentru piete neglijate anterior, precum Ungaria si România.

Ungaria a fost tratata cu precautie din cauza caracterului imprevizibil al politicilor publice promovate de guvernul Viktor Orban, în timp ce România a fost mai afectata decât alte tari din regiune de depresiunea economica ce a urmat crizei financiare, noteaza FT.

Însa lucrurile se schimba, cred analistii.

„Ungaria seamana putin cu Italia, în sensul ca ai pe de o parte politica, pe de alta parte economia. De multe ori, economia nu prea are treaba cu politica. Economia merge mult mai bine deât ceea ce citim în ziare”, comenteaza Zehetner, seful Immofinanz.

Reorientarea unor investitori catre sudul Europei Centrale si de Est nu va afecta semnificativ Polonia si Cehia, anticipeaza analistii.

CBRE estimeaza ca tranzactiile de pe piata poloneza vor creste la 4 miliarde euro în acest an, apropiindu-se de recordul de 5 miliarde euro stabilit în 2006.

„Parca am fi din nou în 2005. Toata lumea vede ca piata revine si vrea sa intre”, comenteaza Hadley Dean, managing partner Colliers pentru Europa de Est.

Optimismul este generat de revigorarea cresterii economice în majoritatea tarilor din regiune, noteaza FT. Piata spatiilor industriale da de asemenea semne de accelerare, în special în zona auto si în sectorul electronicelor, alaturi de o crestere puternica a investitiilor în logistica.

Piata spatiilor de birouri din regiune începe de asemenea sa miste, sustinuta de investitii în centre de servicii de business si outsourcing localizate în orase secundare, unde chiriile sunt mai mici si companiile au acces la tineri bine pregatiti, care accepta salarii mai mici.

Bucurestiul traverseaza o revenire economica ceva mai accelerata decât Budapesta, inclusiv datorita experientelor pozitive avute de companiile si expatii care au lucrat aici, potrivit unei analize FT.  Vlad Popescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie