E.ON renunta la proiectul de constructie a unei termocentrale la Braila
Grupul german de utilitati E.ON, prezent pe piata locala ca furnizor si distribuitor de energie electrica si gaze natural, a renuntat la proiectul de constructie a unei termocentrale la Braila, un proiect estimat la 1,4 miliarde de euroeuro.
În urma cu doi ani de zile, directorul general al E.ON România declara ca “o decizie în privinta proiectului termocentralei de la Braila, ce urmeaza sa fie realizata de compania de proiect Braila Power, va fi luata în 2013”. În toamna anului trecut, reprezentantii companiei declarau pentru revista CapitalCapital ca o decizie finala referitoare la termocentrala, care ar urma sa functioneze pe huila, va fi luata dupa ce se va finaliza studiul de fezabilitate.
Astazi, într-o conferinta de presa, în care conducerea companiei a prezentat rezultatele financiare pentru anul trecut, Frank Hajdinjak a precizat ca E.ON, alaturi de ceilalti doi parteneri – Termoelectrica si Enel -, a renuntat la proiectul de construire a termocentralei de la Braila.
Proiectul privind termocentrala de la Braila, o unitate care urma sa aiba o capacitate de 800 MW, a început înca din anul 2008. Discutiile au trenat mai multi ani între parteneri, abia în anul 2012 fiind înregistrata firma care urma sa administreze noua investitie, Braila Power SA.
Practic, valoarea de 1,4 miliarde de euro pentru constructia termocentralei conferea statutul de cea mai mare investitie privata în sectorul energetic din România.
Singura investitie privata de dimensiuni mari a fost realizata de OMV Petrom la Brazi (Ploiesti), centrala în cogenerare intrând în exploatare cu câteva luni întârziere fata de planul initial, din cauza unor defectiuni tehnice.
CapitalCapital.ro scria în toamna anului trecut ca în perioada 2007-2013, au fost anuntate noi investitii în capacitati de productie, în valoare totala de 4,7 miliarde de euro. Daca la acestea se adauga si investitiile prioritare anuntate de statul român, suma depaseste 12 miliarde de euro, conform calculelor Capital.
Cea mai mare investitie urma sa fie cea anuntata de grupul E.ON. O termocentrala cu o capacitate similara a fost anuntata de grupul Enel la Galati- o investitie estimata la aproape un miliard de euro. Si acest proiect a cazut, asa cum a anuntat directorul Enel România, Luca D’Agnese, pentru revista Capital. Ciprian Mailat, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!